Lelépő
Image default

5+1 aranyszabály, amit érdemes betartani, ha kutyával túrázol

Amikor a természetbe indulunk túrázni, és a kedvenc négylábú barátunkkal együtt szeretnénk lenni, fontos, hogy betartsunk néhány aranyszabályt.

Összegyűjtöttünk néhány hasznos tippet, amire érdemes odafigyelni, amikor kedvencünkkel túrázunk.

1. Előzetesen tájékozódjunk a túraútvonalról és a helyi szabályokról. Néhány természetvédelmi terület korlátozhatja a kutyák jelenlétét, vagy külön szabályokat írhat elő rájuk nézve. Győződjünk meg róla, hogy a kiválasztott túraútvonal kutyabarát-e, és tartsuk be az ottani előírásokat és korlátozásokat!

2. Tudatosan készüljünk fel a kirándulásra! Vigyünk magunkkal elegendő ivóvizet mindkettőnk számára, valamint néhány szemeteszsákot a kutyapiszok gyűjtéséhez. Az időjárástól függően gondoskodjunk a megfelelő védelemről is, például napvédőről vagy esőkabátról.

Ne felejtsük el a pórázt és a nyakörvet vagy hámot sem,

amelyek garantálják kutyánk biztonságos vezetését.

3. Legyünk figyelemmel a kutyánk állapotára! Tartsunk szüneteket a túra során, hogy a kutya pihenjen, vizet igyon és lehűljön. Ne hagyjuk, hogy teljesen kimerüljön és vegyük figyelembe az időjárási körülményeket is. A túlságosan nagy meleg, a kánikula pedig különösen veszélyes lehet a kutyák számára, ezért kerüljük a túlzott hőhatást.

Válasszunk olyan útvonalakat, ahol van lehetőség a vízben való megmártózásra vagy a hűvösebb területeken való pihenésre.

4. Tartsuk be az etikett aranyszabályait is! Ne zavarjuk meg más túrázókat vagy a természetet kutyánk viselkedésével. Kedvencünk folyamatosan maradjon a közelünkben, így megóvhatjuk őt a rá leselkedő esetleges veszélyekre.

Mindig gyűjtsük össze a kutyapiszkot, és helyezzük el a megfelelő helyen.

5. Legyünk folyamatosan éberek. Túrázáskor fontos odafigyelni arra, hogy kutyánk ne egyen meg véletlenül számára káros dolgokat, például elhullott állatokat, mérgező növényeket. 

+1 Élvezzük a túrázást a kutyánkkal!

A természetben való együttlét kiváló lehetőség a kutyánk testmozgására, szocializációjára. Élvezzük a közös időt, figyeljünk egymásra, az emlékezetes pillanatokat pedig örökítsük meg és őrizzük meg a szívünkben!

Lelépő, fotók: Unsplash

 

Kapcsolódó