Lelépő
Image default

Négy öreg fa vigyázza az ország egyik legszebb köztéri Szűz Mária szobrát

Szűz Mária szobrát négy öreg fa öleli körül Horvátzsidány határában, a Mária út mentén. Az alkotás több szempontból is különleges.

Négy öreg fa vigyázza a felkelő nap irányába tájolt Szűz Mária szobrát Horvátzsidány határában. A festői környezetben lévő szobrot Vlasich Ferenc állíttatta 1920-ban.

Mária ábrázolása az alkotáson igazán különleges. Korona nélkül, palásttal ábrázolja, miközben a földgolyón áll, lábai alatt pedig a Sátánt jelképező kígyó és egy holdsarló látható. A motívumok Jézusra, Isten egyszülött fiára utalnak, aki kereszthalálával megváltotta bűneinket, legyőzte a gonoszt, így uralja a világmindenséget, azaz az eget és a földet.

A talapzaton a Szűz Máriához szóló könyörgés olvasható:

„Mária,
föld és ég királynője,
imádkozz érettünk,
akik hozzád fohászkodunk.”

A szobor a Nemzetközi Mária zarándokútvonalon áll, a közelében található az ikonikus Peruska Mária zarándok-kápolna, melynek megható története van. 1866-ban a peresznyei gróf fia, gróf Berchtold Lipót – aki az I. világháború idején az Osztrák-Magyar Monarchia külügyminiszteri posztját töltötte be – édesapjával vadászaton vett részt a tömördi erdőben.

Az ekkor három éves fiúcska elveszett a vadászaton és három nap múlva épen, egészségesen találták meg egy kétszáznyolcvan éves tölgyfa alatt, melyen egy Mária kép függött. A gróf elrendelte, hogy minden évben ezen a gyermek megtalálásának napján hálaadó szentmisét tartsanak.

A helyen ma egy kis kápolna és a mesterségek védőszentjeit ábrázoló szoborpark is található.

Az országban számos helyen érezhetjük azt, hogy megérint bennünket az Úristen. Ilyen az uzdpusztai romkápolna, ahol mindenki megtalálhatja a maga békéjét. De érdemes végig menni a Kárpát-medence első ökumenikus turistaútján is, hogy megtapasztaljuk, mi történik velünk, ha turistaként indulunk és zarándokként érkezünk.

Lelépő.hu, fotó: Keresztes Csaba, a Lelépő.hu nyilvános Facebook-csoportja

Kapcsolódó