Lelépő
Image default

Átadták a Kárpát-medence első ökumenikus turistaútját

A Kárpát-medence első ökumenikus turistaútját adták át hétfőn a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Arnóton. A gyalog, kerékpárral és autóval is bejárható útvonal hat települést és több vallási felekezet templomát, épített örökségét érinti.
 
A gyalog, kerékpárral vagy autóval is bejárható, tizenhét kilométer hosszú útvonal a felsőzsolcai római katolikus templomnál indul. Érinti az arnóti evangélikus templomot, a sajópálfalai görögkatolikus templomot, a sajóvámosi zsidó temetőt, a sajósenyei ökumenikus templomot, és a boldvai református templomnál ér véget. 
 
 
Nacsa Lőrinc vallásturizmusért felelős miniszteri biztos a turistaút ünnepélyes átadásakor úgy fogalmazott: a Kis-Sajó menti ökumenikus turistaút létrehozásáért együttműködő hat település és az egyházközségek példát mutatnak az egész országnak összefogásból. Úgy véli, a turistaút a lelkiségről, a természetről és az épített örökségről szól, ebben a sorrendben, hiszen szerinte lehetnek csodaszép templomaink és természeti környezetünk, de ha kiveszik belőle a lelkiség, akkor hiába épült meg a turistaút.
 
Úgy fogalmazott, a vallásturizmus és a hat települést érintő útvonal is az Istennel, önmagunkkal, a turistatársainkkal, a helyiekkel, az évszázados örökséggel és kultúrával, valamint a múlttal és a jövővel való találkozásokról szól.
 
 
A turistaút kezdete a felsőzsolcai római katolikus templom, melyet 1900-ban szenteltek fel Keresztelő Szent János tiszteletére. Küölönlegessége a Benke István által festett oltárkép. Innen továbbhaladva az arnóti evangélikus templomhoz lehet eljutni. A templom híres volt rokokó stílusú oltárképéről, mely csodálatosan ábrázolta a feltámadott Krisztust, ám sajnos az egy tűzvészben elpusztult. A most látható oltárkép 1910-ben készült és Krisztus mennybemenetelét ábrázolja. 
 
 
A harmadik állomás a sajópálfalai görögkatolikus templom, amelyet a Kárpátaljáról érkező rusztinok alapítottak és egy fa templomot is építettek, melyben véres könnyeket hullatott az Istenszülő képe a feljegyzések szerint 1717. január 6 és február 16 között. Ennek a templomnak a helyére épült a mai templom 1779-ben.
 
 
Az ökumenikus turistaút ezt követően érinti a sajóvámosi zsidó temetőt, a sajósenyei ökumenikus templomot. Végül Magyarország egyik legrégebbi, épségben fennmaradt református templománál, az 1175 és 1180-között épült a boldvai református templomnál érjen véget. 
 
Lelépő, fotók: Nacsa Lőrinc, Csöbör Katalin Facebook oldala

Kapcsolódó