Lelépő
Image default

A magyarok imádott madaráról nyílt látványos, interaktív kiállítás

Gólyavédelmi Központ nyitotta meg kapuit a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Bodrogkeresztúron, ahol 180 négyzetméteren várja a látogatókat egy interaktív, gólyákról szóló tárlat – tájékoztatta az MTI-t a Zöld Kör természetvédelmi egyesület.

A Tokajtól mintegy nyolc kilométerre fekvő településen lévő központ a természet- és madárvédelmet kívánja népszerűsíteni. A kiállítás a falu egykori zsinagógájának épületében egy időszaki kiállítással, egy foglalkoztató sarokkal és egy elsősorban gólyás mesedarabok előadására megálmodott bábszínházzal várja a látogatókat.

A kiállítás udvarán egy madárvédelmi berendezéseket bemutató tanösvény, az épület mögött pedig egy fából faragott gólyafigurákkal játszható sakktáblát helyeztek el – írták.

A Gólyavédelmi Központ madárvédelmi tanösvénye bármikor szabadon látogatható, kiállítása június közepéig pénteken és szombaton 10 és 16 óra között tekinthető meg. Hozzátették, nyáron várhatóan a hét több napján is nyitva lesz a központ. Csoportok részére előzetes bejelentkezés és egyeztetés alapján ettől eltérő időpontban is megtekinthető.

A tájékoztatás szerint Bodrogkeresztúr a „hazánkban szinte kizárólag településeken költő fehér gólyák számát tekintve az egyik legnépesebb községek egyike”.

Ebben az évben harminc pár fehér gólyával büszkélkedhet a falu,

ahol a nemzetközi és hazai csökkenést mutató tendenciák ellenére emelkedik a madarak létszáma. Tavaly óta két párral bővült a helyi populáció.

A május hatodikán megnyílt Gólyavédelmi Központot Petrovics Zoltán helyi ornitológus kezdeményezésére alakította ki a Zöld Kör. A kiállítás installációját az Európai Unió Szlovákia-Magyarország Interreg Programja támogatta – közölték.

Bodrogkeresztúr az elmúlt egy évben jelentős fejlődésen ment keresztül. Szelfipont, kilátó és tematikus borút épült a Tokaji Borvidék egyik legszebb településén, ahol egy csodás templomban különleges állatok ezrei is otthonra találtak. A település remek kerékpárúton is megközelíthető.

Lelépő.hu, fotók: Zöld Kör

Kapcsolódó