Lelépő
Image default

Ha a békét keresed, az uzdpusztai romkápolnánál megtalálod

Csak akkor találod meg ezt az eldugott romkápolnát, ha célirányosan keresed. Akkor viszont nem csak az egykor pompás, neogótikus építményt találod meg, hanem a békédet és az újjászületés reményét is.

Somogy megyében, a szántóföldek közepén, maroknyi fa féltő ölelésében áll Uzdpuszta romtemploma. A Szent László-kápolna építésének pontos időpontjáról és körülményeiről nincsenek információ, a Gölle külterületén álló épületet az 1880-as évek közepére datálják és Uzdpuszta egykori tulajdonosához, Chernel Gyulánéhoz kötik.

Állapotát tekintve akár középkori is lehetne, pusztulásáért azonban nem a török okolható, hanem egy villámcsapás az 1950-es évekből. Ekkor rongálódott meg, ahogy aztán sírrablók martalékává váljon.

Bár műemléki érték, a kápolna teljesen magára hagyva várja sorsa beteljesülését.

A templomtérbe lépve a sírrombolás nyomai ma is láthatók, emellett a természet is elkezdte visszavenni felette az uralmat. A neogótikus stílusjegyek azonban még így is felismerhetők rajta: csodás rózsaablakok, gazdagon díszített oszlopok jellemzik.

És a csend, amelyet csak a bogarak zümmögése, a szél susogása és a madarak csicsersége tör meg.

Jelenleg a kápolna a sorsára hagyva vár valamiféle csodára. Arra, hogy valaki meghallja az üzenetet, felkarolja és visszaadja régi fényét, de legalábbis megmentse a végső pusztulástól.

Az országban számos olyan templomot találhatunk, amely különleges történelemmel büszkélkedhet. Ebben a cikkünkben egy olyan csodálatos, nyolcszáz éves templomot mutatunk, amelyet még a törökök sem tudtak elpusztítani. Itt egy olyan különleges helyet mutatunk, ahol valóban nem lehet elbújni Isten elől, ebben a cikkünkben pedig azt lehet megtudni, milyen állatok ezrei élnek egy kétszáz éves református templomban.

Lelépő.hu, Fotók: Salamon Zsolt

Kapcsolódó