Lelépő
Image default

Ez történik velünk, ha turistaként indulunk és zarándokként érkezünk

A vallási turizmus és a hozzá kapcsolódó zarándoklat a reneszánszát éli: ez manapság talán az egyik legtrendibb elvonuló tevékenység.  Előfordul, hogy valaki turistaként indul el és zarándokként érkezik meg. Elég egy hely, egy találkozás, amely megérinti és más emberként tér haza.
A zarándok belső útja
 
A turista eljut A-ból B-be, de
a zarándok kétszeresen teszi meg az utat: fizikailag és lelkileg.
Az előbbi azért fontos, hogy időben és térben is el tudjon csendesedni, hogy aztán a másik típusú mozgás, a mélyebb, a lelki meg tudjon valósulni. Fizikai mozgás nélkül is át lehet élni komoly belső folyamatokat, de a környezetváltozás nagy segítség tud lenni ehhez.
 
 
A zarándoklat egyben egy imádság is, amelynek van egy fizikai vetülete. Nem úgy működik, hogy bedobok a perselybe egy kívánságot, hanem felajánlom a saját vagy más problémáját, kihívását a Jóistennek és lemondva a kényelmemről, elindulok, hogy valami másképp legyen.
 
Néhány dolgot azonban érdemes szem előtt tartani, mielőtt zarándoklatra indulunk.
1. A zarándoklat távja
Érdemes mindenkinek felmérni a saját kondícióját, fizikai állapotát, ez határozza meg a távot. De nincs egyenes arányban a töltekezés mértéke a megtett kilométerrel. Továbbá az is önvizsgálatot igényel, hogy egyedül vagy közösségben, barátokkal vagyok képes jobban megélni az örömöm.
2. Gyalog vagy járművel
Nemcsak gyalogosan érdemes útnak indulni, ugyanakkor a fizikai terhelés által a lelki megtisztulás is könnyebbé válik. Ha testileg is megmérettetünk, akkor jobban értékeljük, amiért megdolgozunk.
 
3. Dress code
Az öltözet és a felszerelés lehet puritán, ezt is rá lehet bízni a Jóistenre. De javasolt az időjárásra felkészülni, mint ahogy a zarándokhely viseletéről tájékozódni. A luxuscikkekről pedig érdemes lehet lemondani.
4. A zarándokhely szelleme
Az úticél kiválasztásához a internet is jó partner lehet, de egy jártas ismerős, vagy egy zarándokvezető javaslata személyre szabottabb tud lenni. A zarándokhely egy szent hely, annak liturgikus rendjébe érdemes bekapcsolódni megérkezéskor, mert mélyebb megélést ad a zene, a szöveg, a hanghatás, a fények, ami mind az érzékszerveinkre hatnak. 
 
5. Kapcsolódás a helyi közösséggel
Az épített hely önmagában annyit nem tud mesélni, mint a zarándokot fogadó személy vagy a helyi közösség. Érdemes felkészülni és elfogadni az adott kultúra, vallás helyi szabályait, mert ezek nem arra vannak, hogy korlátozzanak, hanem azért születnek, hogy segítségünkre legyenek a hely szellemének átélésében, a lelki megnyílásban, a Természetfölöttivel való kapcsolat támogatásában.
 
Mit viszünk haza? Az élményt mindenképpen, de ami még fontosabb, hogy egy zarándoklat alatt jellemző, hogy valami bennünk megváltozik és már
nem az az ember tér haza, aki elindult.
Erről és még sokkal több mindenről lesz szó az idei Zarándok Akadémián, melyet az ország ikonikus zarándokhelyén, Mátraverebély-Szentkúton tartanak, ahol idén elkészül a Zarándok Kódex is. Ebben a cikkünkben nyolc tippet osztunk meg a sikeres zarándoklathoz, itt arról számolunk be, hogy zarándokvonat indul Rákóczi szülőházához, itt pedig arra hívjuk fel a figyelmet, hogy idén is indulnak zarándokvonatok a csíksomlyói búcsúba.
 
Forrás: Spabook, fotók: Unsplash

Kapcsolódó