Lelépő
Image default

Elképesztő látványt nyújt a hortobágyi szikes tavon virágzó meseszép őszirózsa

A Hortobágyi Nemzeti Park területén található egy hatalmas kiterjedésű szikes tó, aminek partját most sziki őszi rózsa százai lepte el. A vidék már önmagában varázslatos, a nyíló virágokkal pedig még különlegesebb hangulatot áraszt.

A kiszáradó szikes tó partján mesés virág nyílik

A Nagy-Vadas Kiemelt Jelentőségű Természetmegőrzési Terület Nyíregyháza és Újfehértó települések határában fekszik, területét közel kétszáz hektáros kiterjedésű szikes tó foglalja el.

Az ex-lege és Natura 2000 oltalom alatt álló vízterület sekély, általában egy méternél nem mélyebb vize természetes módon az őszi hónapokban kiszárad.

Most a tó szélén nagy tömegben virágzik a sziki őszirózsa, ami csodálatos látványt nyújt.

Habarics Béla, a nemzeti park természetvédelmi őrszolgálatának munkatársa készített fotókat arról, miként fest most a szikes tó környéke.

Igazi kincse Újfehértónak

Az Újfehértó határában lévő területet a köznyelvben csak Szikesként emlegetik. A vidék ezer szállal kötődik az itt élőkhöz és olyannyira szerves részét jelenti a város történelmének, hogy még a címerében is megjelenik. Úgy tudni, a terület egykor egy észak-déli irányban húzódó szikestó-rendszernek volt a része.

Ennek az utolsó, hagyományos értelemben vett teljes értékű szikes tóként funkcionáló tagja a Nagy-Vadas.

A szikes tó medre a téli csapadék olvadásakor, illetve egy-egy nagyobb esőzés után telítődik vízzel. Ilyenkor a vízimadarak fontos táplálkozó helyévé válik.

De jól érzi itt magát a vöröshasú unka, a mocsári teknős és a dunai tarajosgőte is.

A területen védett növények is nyílnak. Láthatunk kisfészkű aszattal, pomps kosborral, sokvirágú habszekfűvel és természetesen a sziki őszirózsa is nagy számban fordul itt elő.

Lelépő, fotók: Hortobágyi Nemzeti Park, Habarics Béla

Kapcsolódó