Lelépő
Image default

Hat dolog, ami nem hiányozhat a túrazsákból, ha gyerekkel kirándulunk

Kirándulás gyerekkel – nem csak felejthetetlen élmény, de sokszor igazi logisztikai bravúr is. Ha azonban tudatosan, egy lista alapján pakoljuk össze a túrazsákot, a felkészülés és maga a túrázás is sokkal gördülékenyebb lesz. Összegyűjtöttük hat dolgot, amit mindenképpen érdemes magunkkal vinni. 

Elég víz és egészséges harapnivalók

Mindig legyen nálunk elegendő víz, hogy a gyerekek és mi is hidratáltak maradhassunk. Ezenkívül csomagoljunk egészséges harapnivalókat, például szendvicset, gyümölcsöt vagy müzliszeletet. Ezek segítenek energiával ellátni őket a túra során.

Váltóruha – Készüljünk fel mindenre is

Az időjárástól függően vigyünk magunkkal egy szett váltóruhát arra az esetre, ha vizesek vagy sárosak lennének. Gondoljunk esőkabátra és vékony pulóverre is, hogy egy hirtelen időjárásváltozáshoz is alkalmazkodni tudjunk.

Naptej és szúnyogriasztó

A gyermekek érzékeny bőrét fontos védenünk a káros UV-sugaraktól és a rovarcsípések, különösen a kullancsok ellen. Már indulás előtt kenjük be magunkat fényvédővel, a túra során pedig használjunk valamilyen szúnyogriasztót.

Add a kezébe az irányítást! – Térkép és iránytű

Az egészen kicsi gyermekek is szívesen veszik a kezükbe az irányítást. Ezt leginkább egy térképpel vagy iránytűvel tudják megtenni a kirándulás során. Ráadásul ezeknek az egyszerű eszközöknek a használatával sokat tanulhatnak a túrázásról, a navigációról, az útjelzésekről és a természetről is.

Elsősegély-készlet

Mindig legyen nálunk egy kis csomag elsősegély-készletet, amely tartalmaz kötszert, fertőtlenítőszert, ragtapaszt, fájdalomcsillapítót és allergiagyógyszert. Így kisebb sérülések, vagy allergizáló csípések esetén is azonnal tudunk cselekedni.

Fontos, hogy a kirándulás megtervezésekor mindig gyermekünk korából, képességeiből és az útvonal körülményeiből induljunk ki. Ne akarjunk számára lehetetlen távokat megtenni vagy olyan embert próbáló szakaszokat teljesíteni, ami még egy felnőttnek is komoly kihívás lenne. Törekedjünk a cél meghatározására és a lehető legtöbb élmény begyűjtésére az út során.

Ne feledjük, az iskolai szünidő alatt minden alsó tagozatos gyermek, aki rendelkezik világoskék Kajla útlevéllel, díjmentesen utazhat a MÁV-Start, a Volánbusz, a GYSEV, a Bahart és a Mahart belföldi, helyközi járatain.

Egy kirándulás, esetleg egy hosszabb teljesítménytúra vagy több napos barangolás ideje alatt különösen fontos az, hogy mit és mibe pakolunk. Ebben a cikkünkben hasznos tanácsokat osztunk meg arról, milyen szempontok alapján válasszuk ki a túrazsákunkat. Itt pedig egy egyszerű szabályról írunk, aminek segítségével mindig elegendő ételt csomagolhatunk a kirándulásra.

Lelépő, fotók: Unsplash

Kapcsolódó