Lelépő
Image default

Elképesztő fotókon látszik, hogyan veszi át az uralmat a víz Kardoskúton

A csapadékos télnek köszönhetően a Körös-Maros Nemzeti Park Kardoskúti Fehértó részterületén nemcsak a tó telt meg vízzel, hanem a környező gyepeken is több mint kétszázötven hektáron alakult ki nyílt vízfelület.
 
December és január folyamán több mint száz milliméter eső esett a térségben, s ennek hatása látványosan megmutatkozik. Különösen igaz ez a Fehér-tótól délre eső területeken, a Barackosi-mocsárban, ahol
 
a Kőrös-Maros Nemzeti Park néhány évvel ezelőtt jelentős élőhely-rekonstrukciót hajtott végre.
 
Megszüntették a régi vízelvezető árkokat, elbontották a gátakat, s ezzel lehetővé tették, hogy a terület visszanyerje eredeti képét.
 
A rekonstrukció hatása most jól megfigyelhető, mivel a barackosi részen jelentős méretű vízfelületek alakultak ki a csapadékból. Ezen a területen szikpadkák, szikerek váltják egymást, mozaikos a táj és ennek megfelelően változatos növénytársulások jellemzők.
 
A nemzeti park területén belül még a Lófogó-éren, a Keresztút-közén és a Fecskési-mocsáron is kedvező vízállások alakultak ki.
 
A Körös-Maros Nemzeti Park területén kívül eső, de természetvédelmi oltalom alatt álló Macelka-nádas és a Kis-Sóstó szintén telítődött. Emellett a pusztában sokfelé alakultak ki gyepi vízállások.
 
A Kőrös-Maros Nemzeti Park szerint a kiterjedt vízfelületek nagyon kecsegtetők a különböző partimadarak érkezése szempontjából.
 
Egyrészt bőséges táplálékforrást jelentenek, másrészt a fészkeléshez megfelelő élőhelyet kínálnak. Messziről nézve csendesnek, inaktívnak tűnnek ezek a mocsarak, ugyanakkor már a kék algák telepei mellett változatos gerinctelen fauna figyelhető meg, s várható, hogy hamarosan a kétéltűek is nagyobb számban lesznek jelen.
 
Lelépő.hu, fotók: Lengyel György

Kapcsolódó