Lelépő
Image default

Ennyi volt – Bezár Budapest ikonikus cukrászdája, ahová még Sissi is bejárt kávézni

A tulajdonos Budavári Önkormányzat végleg bezáratja az ország egyik leghíresebb cukrászdáját, a Ruszwurmot, az intézkedés a Korona Cukrászdát is érintheti.

Zárcserével végződik egy legendás cukrászda története

„[Az]1014 Budapest, Szentháromság u. 7. szám alatti ingatlant 2023.12.04.-én (hétfő) délelőtt 8 órakor üresen a végrehajtást kérő birtokába adom”. Ez áll abban a végrehajtási jegyzőkönyvben, amelyet a cukrászdát üzemeltető Szamos Miklós kapott.

Az Index birtokába került jegyzőkönyv szerint a végrehajtást az I. kerület Budavári Önkormányzat indította, és a Budaörsi Járásbíróság rendelte el.

Az intézkedés a Ruszwurm Cukrászdát érinti, de a lap információi szerint a Korona Cukrászda is hasonló levelet kapott. A helyszíni eljáráskor zárcserét hajtanak végre, ennek következtében Szamos Miklósék nem tudják folytatni tevékenységüket.

Forradalmat, világháborúkat élt túl a Ruszwurm

Mint ismert, a Ruszwurm Cukrászda a budai Várban, a Szentháromság utca 7-ben található. 1827-ben itt kezdte meg működését Schwabl Ferenc cukrász.

A berendezések csodával határos módon a jelentős épületkárok ellenére az 1849-es és 1944-es ostromot is túlélték.

A rendszerváltás első évében, 1990-ben felgyorsult Magyarországon a privatizáció. A Ruszwurm Cukrászda egy külföldi tulajdonú társasághoz került, és sorsa bizonytalanná vált. Ekkor a Szamos Marcipán márka névadójának, Szamos Mátyásnak fiai és unokái kibérelték, majd 1990-ben megvásárolták a cukrászda használati jogát örökre. Ez jelenleg is Szamos Miklós tulajdona.

A Ruszwurm Sissi kedvence cukrászdája volt

A Ruszwurmot – azon túl, hogy Sissi egyik kedvenc cukrászdája volt – a bolt üzleti könyveinek tanúsága szerint az Andrássyak, Deák Ferenc, vagy az Eötvösök is látogatták. De ide lépett be, ezt az enteriőrt láthatta a szomszédos Dísz téren lakó gróf Edelsheim-Gyulai Ilona, Horthy István (Horthy Miklós kormányzó fia) felesége is, miközben forró csokoládét kortyolgatott, illetve ide járt be Sissi társalkodónője, Ferenczy Ida is, aki

itt vásárolt naponta reggelit az osztrák császárnénak és magyar királynénak.

A Mandiner emlékeztet: Sissi többnyire jegeskávét, finom illatú, leheletkönnyű kuglófot és fodormenta rudacskákat fogyasztott.

Lelépő, fotók: Ruszwurm weboldala

Kapcsolódó