Lelépő
Image default

Ilyen volt és így pusztult el, hogy aztán újjászülethessen a legszebb erdélyi menedékház

Régi, múlt század eleji fényképek alapján újjáépítették az Erdélyi-szigethegység egyik legnépszerűbb turisztikai övezetében, a Révi-sziklaszorosban található Révi menedékházat – számolt be hétfőn a projektet lebonyolító Bihar megyei önkormányzat.

A sziklaszorosban elsőként 1905-ben Zichy Ödön gróf épített száztizenhárom férőhelyes vendéglőt a turistáknak az Erdélyi Kárpát-Egyesület (EKE) felkérésére. Emeletén szálláshelyeket hoztak létre, majd 1909-ben

a tizennégy szobával rendelkező Lujza-lak is felépült mellette.

Az ingatlan egy része már az első világháborúban tönkrement, 1918-ban a Mateescu család vásárolta meg, amely az államosítást követően 2006-ban kapta vissza a romos épületet, és

eladta azt a Bihar megyei önkormányzatnak.

A Zichy-cseppkőbarlang és vízesés közvetlen közelében található menedékházat a Románia-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében építették újjá, a 2018-ban finanszírozást elnyert projekt értéke 4,3 millió lej (325 millió forint).

A révi menedéknáz újjáépítése nem volt egyszerű,

mivel a szoroson nem halad át közút, az összes építőanyagot, felszerelést, szerszámot vasúton szállították a helyszínre. A folyamat során a szakemberek eredeti, korhű fényképeket használtak. A Sebes-Körös szurdokvölgyében található helyszín Bihar megye egyik leglátogatottabb turisztikai övezete, a térségben túrázni és hegyet mászni is lehet, és vadvízi evezést is szerveznek.

A festői szépségű, több mint három kilométer hosszú Révi-sziklaszoros a Sebes-Körös völgyének természeti kincsekben leggazdagabb része.

Itt van Erdély leglátványosabb vizes barlangja, a hét kilométer hosszú Zichy-cseppkőbarlang és vízesés. A szurdokvölgyet körülzáró háromszázötven hektáros erdő természetvédelmi terület, ahol több mint hétszázötven védett növény él.

A múlt század eleji elődjének hasonmásaként újjáépített menedékházat a hétvégén nyitották meg. Az új épület tájvédelmi és környezetmegfigyelési központként működik a következő öt évben, környezetvédelemi és környezeti neveléssel kapcsolatos tevékenységeket szerveznek benne.

Erdélyből jó hírek érkeztek mostanában. Menetrendszerinti busszal is elérhető ezentúl Közép-Erdély legszebb természeti kincse. A világemlékezet részévé vált a legféltettebben őrzött erdélyi kincsünk, amit a románok államosítottak. Megmenekül a pusztulástól az egyik legszebb romvárunk az Europa Nostra-díjas erdélyi település mellett

Lelépő, fotók: Archív, Ebihoreanul.ro, Ilie Bolojan

Kapcsolódó