Lelépő
Image default

Megmenekül a pusztulástól az egyik legszebb romvárunk az Europa Nostra-díjas erdélyi település mellett

Júniusban elkezdődnek a torockószentgyörgyi vár megerősítésének kivitelezési munkálatai, valamint nyolc hagyományos házat, köztük Brassai Sámuel szülőházát is felújítják az erdélyi faluban – közölte Deák Székely Szilárd, Torockó polgármestere.

Jelentős források állnak rendelkezésre a megerősítéshez

Az Európai Unió helyreállítási alapjából nyert támogatás révén a torockószentgyörgyi vár, a Toroczkay-Rudnyánszky-kúria és nyolc hagyományos falusi ház is megújul a közigazgatásilag Torockóhoz tartozó szomszédos településen. A községvezetés mintegy 2,2 millió eurós támogatást szerzett a vár felújítására az országos helyreállítási alapból (PNRR), jelenleg a tervezés zajlik, júniusban elkezdődhet a kivitelezés.

A pályázat nem a vár újraépítését, hanem a várrom megerősítését, biztonságossá tételét írja elő.

Komplex beruházás kezdődik meg Torockón

A projekt keretében a vár még álló tornyát is megerősítik, belsejében csigalépőt, tetején kilátót alakítanak ki. Innen egyedülálló kilátás nyílik majd a falu fölé magasodó sziklatömbre, a Székelykőre. A falakon korlátokkal biztonságossá tett útvonalakat alakítanak ki. Felújítják a Toroczkay-Rudnyánszky-kúriát is, amelyben turisztikai látogatópont fog működni. Mindemellett kiépítik a két látványosságot összekötő utat és egy parkolót is kialakítanak.

A településen nyolc hagyományos házat is felújítanak a PNRR kulturális-turisztikai fejezete keretében nyert 571 ezer eurós támogatásból, többet között az unitárius parókia épületét, mely egyben Brassai Sámuel erdélyi polihisztor szülőháza.

A házakat hagyományos eljárásokkal, eszközökkel állítják helyre.

Fontos történelmi színhely a torockószentgyörgyi vár

Mint ismert, az épített öröksége miatt Europa Nostra-díjjal kitüntetett, hungarikumként jegyzett Torockó az egyik leglátogatottabb erdélyi magyar település. A faluban több mint negyven panzió működik. A Székelykő lábainál fekvő község és a közigazgatásilag hozzá tartozó Torockószentgyörgy a dél-erdélyi Fehér megye kevés magyar többségű települése közé tartozik.

A 2011-es népszámláláson a lakosság több mint 85 százaléka vallotta magát magyarnak.

A romvár gyökerei az 1300-as évekig, egészen Torockai Ehellősig nyúlik vissza, aki erdélyi alvajda volt. Úgy tudni, a vár három részben épült fel. Elsőként a lakótorony jött létre, majd felépültek az erkélyek és a lovagtermek és egy torony is a sziklás oromzaton.

Fontos történelmi események színtere volt.

Visszaverték Thoroczkay Vencel vezetésével 1285-ben a tatárokat, de felbukkan a vár neve egy Mátyás király elleni lázadás, a Dózsa György vezette parasztlázadás vonatkozásában is. A Rákóczi szabadságharcban is központi szerepe volt. Sajnos azonban 1704-ben az osztrák csapatok megostromolták és elfoglalták, hogy aztán

sok más várhoz hasonlóan kivonuláskor ezt is  felrobbantották.

Számos Erdélyben található kincsünk újulhat meg. Legutóbb arról írtunk, hogy felújítják azt a kastélyt, ahol Ady élt élete alkonyán. Azonban a híres erdélyi magyar író pusztuló félben lévő birtoka továbbra is megmentőjére vár. Jó hír azonban, hogy hamarosan zseniális kerékpárút halad majd keresztül Erdély legszebb vidékén és bicikliutak kötik majd össze az Erdélyi-szigethegység legszebb látványosságait is.

Lelépő.hu, fotók: Feel the Drone

Kapcsolódó