Lelépő
Image default

Idén több mint 2,5 millió facsemetét ültetett egyetlen magyar parkerdő

A Pilisi Parkerdőben idén csúcsra jártak a saját erdőfelújítások és erdőtelepítések, valamint megbízásos munkák. Ezek során 2023-ban 2,5 millió facsemete ültetésével erősítette és gyarapította Budapest, illetve tágabb környékének legfontosabb klímavédelmi és rekreációs zöld infrastruktúráját, az erdőket. 

Megújultak az erdei pihenőhelyek és új tanösvény is létrejött a Pilisi Parkerdőben

A Pilisi Parkerdő 2023-ban saját gazdálkodásából származó költségvetéséből mintegy 450 millió forintot fordított az erdei turisztikai infrastruktúrának a fenntartására. Az Erdőbarát Rendezvény program keretében a közösségi erdőfenntartási hozzájárulásokból a Parkerdő 2022-ban 9,3 millió, 2023-ban pedig már 11,6 millió forint bevételre tett szert.

Ezt az összeget többek között erdei pihenőhelyek felújítására-karbantartására fordították.

De ebből finanszírozták a Mogyoró-hegyi erdei iskola közelében kialakított új tanösvényt is. A legnagyobb összeget főképp szemétszedésre és a közjóléti-turisztikai infrastruktúra karbantartására fordították.

2022-ben 2 millió, 2023-ban 2,5 millió elültetett facsemete

A Pilisi Parkerdő 2023-ban az általa kezelt erdőkben mintegy 145 hektárt érintően végzett erdősítést. A munkálatok során az erdészek összesen 716 ezer darab facsemetét ültettek el és 13 750 kilogramm cser és kocsánytalan tölgy makkot vetettek.

Emellett a Parkerdő az erdők természetes úton történő megújítása során az idei évben mintegy 250 hektáron többszázezer természetes úton kelt tölgy és cser magonc növekedését segítette. Emellett 39 hektár új erdő telepítésére is sor került. Összesen 124 ezer darab csemetét ültettek el és 11 100 kg cser makkot vetettek el.

A Pilis Parkerdő ezen felül vállalkozási tevékenység keretei között az ország több pontján hajtott végre növénytelepítéseket. Ezek mértéke mintegy másfél millió darab fásszárú (különböző, zömmel őshonos cserje- és fafajok) növényre tehető.

Ezt olvastad már?

Ahogyan azt a Lelépő már megírta, a Pilisi Parkerdő Zrt. Pomázon végzi a Főváros térségének legnagyobb szabású erdőátalakítását. Ennek során faültetvény természetességi állapotú öreg, egyre veszélyesebb nyáras helyett – jó eséllyel akár négy kategóriával is jobbnak minősülő – természetszerű állapotú elegyes kocsányos tölgyes erdőt hoz létre.

Itt a bizonyíték: új parkerdő épül Budapest közelében

Lelépő, fotók: Pilisi Parkerdő

Kapcsolódó