Lelépő
Image default

Fél év után ismét felbukkant a hiúz a népszerű magyar túrahelyen

Fél év kellett ahhoz, hogy a börzsönyi hiúz ismét megmutassa magát. Az állat nagyon óvatos, nem csoda, hogy ritkán látni.

Így sikerült lefotózni a börzsönyi hiúzt

Több mint fél év után, decemberben végre újra besétált a börzsönyi hiúz az egyik kameracsapda elé – jelentette be közösségi oldalán a Királyréti Erdei Iskola és Látogatóközpont. Hozzátették, az óvatos erdei lényeket nagyjából húsz vadkamera figyeli. Ezeket tudta tehát elkerülni az elmúlt hat hónapban a hiúz.

Még tavaly februárban számoltunk be arról, hogy hiúz mászkál a Börzsönyben. Akkor a nyomát egy darabon a Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársai is követni tudták. A közösségi médiában megosztott információk szerint a nemzeti park dolgozói – kihasználva a Csóványos körüli mély hó nyújtotta lehetőségeket – nekivágtak a hegynek, hogy hazánk egyik legritkább állatának a nyomába eredjenek.

KITARTÁSUKAT VÉGÜL SIKER KORONÁZTA, ÍGY MEGTALÁLTÁK ÉS NÉHÁNY KILOMÉTEREN KERESZTÜL KÖVETNI TUDTÁK AZ ÁLLAT NYOMAIT.

A környéken a vadmacskák is jól érzik magukat

Holtfán játszadozó vadmacska családot kapott lencsevégre Nagyoroszi közelében a Duna-Ipoly Nemzeti Park vadkamerája. A felvételről még ősszel írt a Lelépő. Akkor kiemeltük, a faj a természetes, összefüggő, nagy kiterjedésű erdőket kedveli, ahol távol lehet az ember által bolygatott területektől.

A WWF felhívta a figyelmet arra is, hogy a vadmacskákat számos tényező veszélyezteti. Ilyen például a házi macskákkal történő hibridizáció, a táplálékért és az élőhelyért folytatott verseny, illetve a kivadult macskáktól származó betegségek is.

MEGLÁTÁSUK SZERINT FELELŐS MACSKATARTÁSSAL SOKAT TEHETÜNK A VADMACSKÁK VÉDELMÉÉRT.

Játszadozó vadmacska családról készített felvételeket az egyik hazai nemzeti park vadkamerája

Lelépő

Kapcsolódó