Lelépő
Image default

Különleges, ritkán látható rétihéják utaznak át hazánkon

Az elmúlt hetekben rendszeresen megfigyeltek a Körös-Maros Nemzeti Park munkatársai vonuló fakó rétihéjákat. Az Afrikában telelő madarak északi költőhelyeikre, az eurázsiai pusztákra tartanak.

A fakó rétihéják rendkívül ritkán figyelhetők meg, leginkább márciusban és áprilisban, valamint augusztus- és október között vonulnak át, főleg a Dél-Tiszántúlon. Kardoskúton a Fehér-tó mellett április 1-én bukkant fel az első példány, majd 13-án a második. A rétihéják közül az első egy ivarérett hím, a második egy adult tojó volt a nemzeti park tájékoztatása szerint.

Úgy tudni, Tótkomlós határában szintén megjelent egy rétihéja hím a hónap közepén.

A Kis-Sárréten az elmúlt időszakban az előző évekhez hasonlóan több vonuló fakó rétihéját sikerült megfigyelni, elsősorban

Biharugra és Zsadány térségében, illetve Vésztő-Mágoron és környékén.

Minden esetben csupán egy-egy példány bukkant fel. Ivarérett rétihéják voltak, hímek és tojók egyaránt akadtak köztük.

Mint ismert, a fakó rétihéják leggyakrabban magányosan vonulnak, egyedül szelik az égboltot. A telet a Szaharától délre eső Száhel-övezetben töltik, majd költőhelyeikre vonulnak. A Fekete-tengertől Mongóliáig a félsivatagokban, nyílt, füves területeken, illetve az ezek helyén létesített mezőgazdasági területeken fészkelnek.

Felpezsdült a madárvilág az elmúlt hetekben. A Körös-Maros Nemzeti Park tájékoztatása szerint területükön évek óta nem láttak annyi nagy godát, mint ezen a szeszélyes tavaszon. Közben megkezdődött a Kis-Sárréten az év egyik legjobban várt madár-ünnepe, a túzokok násza, énekelnek a búbosbankák, hazatértek a szeretett gólyáink is és nálunk húsvétoztak a Görögországból vándorló csodaszép skandináv madarak.

Lelépő.hu, fotó: Őze Péter

Kapcsolódó