Lelépő
Image default

Visszatértek a csodás búbosbankáink, meg is kezdik a násztáncukat

Március közepén érkeztek meg az első búbosbankák, azóta egyre többek térnek vissza hazánkba, hogy hamarosan megkezdhessék mesés násztáncukat.
 
Egyre nagyobb számban érkeznek vissza a búbosbankák a Körös-Maros Nemzeti Park Csanádi puszták részterületére is. A látványos, szép madarak áprilisban már a tojásrakást is megkezdik – adta hírül a Körös-Maros Nemzeti Park. Március közepén a Kiskunsági Nemzeti Park is arról számolt be, hogy megérkezett a telelésből az első búbosbanka, aki éppen Bugacon sütkérezett a tavaszi napsütésben. 
 
 
A búbosbanka hosszú távú vonuló, a telet Afrikában tölti. Első példányai már március első felében megérkeztek, számuk azóta folyamatosan gyarapszik. A búbosbanka az egyik legszebb, legimpozánsabb madárfaj. Alapszíne vörösesbarna, narancsba hajló. Farka és szárnya fényes fekete, feltűnő fehér csíkozással. Karakteres jellemzője a feje tetején díszlő bóbita, amely testméretéhez képest igen nagy, s amelyről a nevét is kapta. Izgalmi állapotban, veszélyhelyzetben tollbóbitáját taréjszerűen felmereszti, ilyenkor igen látványos képet nyújt. A hímek násztánc közben fel-le mozgatják tollbóbitájukat.
 
Kizárólag állati eredetű táplálékot fogyaszt, ezért régebben nagyon kötődött a háztáji állattartáshoz, előszeretettel fogyasztotta a trágyakupacokban élő férgeket, lárvákat. A tanyasi udvarokban megszokott látványnak számított, sokszor ott is költött. Napjainkban gyakran felbukkan a települések közelében, gyümölcsösökben, kiskertekben, ahol fák ürgeiben, odúiban fészkel.  Megtelepedését segíthetjük, ha nagyobb méretű odút helyezünk ki a kertünkben.
 
 
Látványos tollruhája mellett röpte is jellegzetes. Széles szárnyait kitárva, lepkeszerű mozgással, lassú szárnycsapásokkal repül. Jellegzetes „up-up-up” hangjáról könnyű felismerni. Tudományos nevét is hangjáról kapta: Upupa epops.  
 
A vártnál jóval korábban tértek vissza Magyarországra az első gólyák is, azóta pedig egyre többen költöztek vissza fészkeikbe. A megfigyelésüket most bárki segítheti, sőt, kifejezetten ezt is kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.
 
Lelépő.hu, fotó: Balla Tihamér, Schneider Viktor

Kapcsolódó