Lelépő
Image default

Évek óta nem fordult meg hazánkban annyi ebből a csodálatos madárfajból, mint idén tavasszal

A Körös-Maros Nemzeti Park tájékoztatása szerint területükön évek óta nem láttak annyi nagy godát, mint ezen a szeszélyes tavaszon. 
 
Az utóbbi időszak esőzéseinek köszönhetően a Fehér-tóban, a tó környéki gyepeken és a Lófogó-érben is jelentős vízmennyiség szaporodott fel. Éppen ezért a vonuló nagy godák is szívesen állomásoznak itt. Szedegetik a férgeket, rovarokat, csigákat és más gerincteleneket. Ezeken az élőhelyeken számos más fajjal osztoznak, így a képen is látható a godák mellett
 
böjti és csörgő réce, gólyatöcs, pajzsoscankó, piroslábú cankó és dankasirály is. 
 
A nemzeti park területe annyira ideális számukra, hogy március utolsónapjaiban hatszázötven példányt számoltak belőlük a szakemberek, ami a vonulási csúcsnak számít.
 
A nagy godák nászidőszaka április közepén kezdődik, ekkor a csapatok párokra szakadnak, elfoglalják revírjüket, s legtöbbször május elején rakják le tojásaikat.  A kardoskúti Fehér-tó térségében az utóbbi években a szárazság miatt a fajnak nem volt sikeres költése. A nemzeti park szerint azonban
 
ha folytatódik a csapadékos időjárás, akkor idén reménykedhetünk abban, hogy a nagy godák is sikeresen költenek majd a területen. 
 
A nagy goda fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke 500.000 Ft.
 
A Fehér-tó a daruvonulás egyik fontos helyszíne is. Ebben a cikkünkben egy látványos videót mutatunk arról, miként állomásoztak a gyönyörű madarak a festői környezetben. Itt pedig az látható, hogy a csapadékos időjárásnak köszönhetően hogyan veszi át az uralmat a víz Kardoskúton.
 
Lelépő.hu, fotó: Palcsek István Szilárd, Simay Gábor

Kapcsolódó