Lelépő
Image default

A vártnál jóval korábban tértek vissza az első gólyák

Visszatértek telelőhelyeikről az első fehér gólyák a Körös-Maros Nemzeti Parkba, három, jó erőben lévő madár Dévaványán szállt le a hosszú út után.
 
Békés vármegyében az utóbbi években általában háromszáz körül alakul a fészkelő  gólyapárok száma, többségük rendszerint március második felében, Sándor-nap tájékán tér vissza telelőhelyéről. Minden évben akadnak azonban olyan példányok, melyek korábban jönnek meg a nagy útról. A Körös-Maros Nemzeti Park tájékoztatása szerint tavaly például március 3-án, Mezőberényben volt látható az első fehér gólyát. 
 
Idén még ennél is jóval korábban, február 23-án, este hat óra tájban bukkant fel három madár.
 
Mindhármukat azóta is rendszeresen látják a nemzeti park munkatársai Dévaványa térségében. 
A szakértők szerint a korai érkezés valószínűleg a február közepi enyhe időjárásnak köszönhető. A hosszú út ellenére láthatóan jó erőben vannak, s mivel a térségben jelenleg nincs hótakaró, így az élelemhez is könnyen hozzájuthatnak.
 
 
Érdekesség, hogy a gólyáknál rendszerint a hímek érkeznek hamarabb, s
mire a párjuk megjön, addigra kitatarozzák a fészküket.
A Körös-Maros Nemzeti Parkban szinte minden évben akadnak áttelelő gólyák is, akik az esetek többségében ezek gyenge példányok, vagy repatriált, fiatal madarak, amelyek még nem elég erősek ahhoz, hogy vállalkozzanak az Afrikába vezető, hosszú útra. Úgy tudni, idén két példány telelt át Battonya térségében.
 
A tavasz közeledtét nem csak az első visszatérő gólyák jelzik. Ebben a cikkünkben arról lehet olvasni, hogy a csodálatos pacsirták már énekelnek a Bükkben, itt pedig arról lehet látványos képeket nézni, miként élvezik a napsugarat a földből elsőként kibújó leánykökörcsinek, itt pedig a tavasz első szerelmespárjáról, a tündéri, csókolózó nutriákról lehet fotókat nézegetni.
 
lelépő.hu, a fotók illusztrációk, Unsplash

Kapcsolódó