Lelépő
Image default

Kézzelfoghatóvá vált a klímaváltozás a Mecsekben, csodás kis patakjaink és élőlényei isszák meg a levét

A magyarországi hegyi patakok felét veszélyezteti az ideiglenes kiszáradás a HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont (HUN-REN ÖK) vizsgálata szerint. Az okok a klímaváltozásban keresendők.

A HUN-REN ÖK munkatársai folyamatosan vizsgálják a klímaváltozás hazai ökoszisztémára gyakorolt hatásait.

A friss kutatás szerint nagy a baj

A Hydrobiologia című folyóiratban publikált első eredmények szerint a kiszáradás miatt az ott élő állatfajok és az egyedek száma csökken. Ám az első, rövid idejű kiszáradások után megnő azon fajok aránya a közösségben, amelyek helyben ki tudják várni a víz visszatérését – tájékoztatta a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat az MTI-t.

Öt évvel ezelőtt a korábban állandó vizű hegyi patakok mindössze öt-tíz százaléka száradt ki.

Tavaly viszont már a felüknél kialakult ez az addig szinte ismeretlen jelenség,

ami súlyos kihívás elé állítja az élőlényeket. Ha a kiszáradások hossza és gyakorisága is növekszik, akkor hosszú távon csak a szárazságnak ellenálló fajok lesznek képesek fennmaradni a hazai vizekben.

Egyre gyakoribb a patakok kiszáradása

E jelenséget vizsgálták a HUN-REN ÖK kutatói a Mecsekben. A hegység déli elhelyezkedése miatt közelebb van a mediterráneumhoz, így elsőként itt volt megfigyelhető az állandó vizű patakok ideiglenes kiszáradása. Az ökológusok már négy éve rendszeresen vizsgálják, hogy az időszakossá váló vízfolyásokban élő, szabad szemmel is látható gerinctelen állatok (például szitakötők, poloskák, kérészek, csigák, kagylók, piócák) miként reagálnak arra, hogy átmenetileg eltűnik a számukra éltető közeg.

„A kiszáradó élőhelyeken csökken a fajszám és az egyedszám is, tehát kevesebb faj, és azok kevesebb egyede marad meg a patakszakaszon. Viszont az eddigi eredményeink szerint e megfogyatkozott közösség nagyjából még el tudja látni a korábbi funkciót.” Így fogalmazott Boda Pál kutatásvezető, a HUN-REN ÖK tudományos főmunkatársa. Szerinte

a patakok kiszáradása egyre gyakoribbá válik Magyarországon,

ezért nagyon fontos a vízi közösségek folyamatos monitorozása. Így amikor a mainál sokkal súlyosabbá válik a kiszáradás, a kutatókat már nem éri teljesen felkészületlenül az élőlényközösségek válasza. Ezért nagyobb esély lesz a megmentésükre – tette hozzá.

A klímaváltozás eső hatalmas vesztese a Rám-szakadék és az arra kirándulók

Ahogyan azt a Lelépő is megírta, Budapest környékének egyik legnagyobb látogatottságú turisztikai célpontja, a Rám-szakadék területén nemrégiben sziklaomlás történt. Az eset nem járt személyi sérüléssel, azonban a közkedvelt szurdokot a Pilisi Parkerdő Zrt. ideiglenesen és bizonytalan időre lezárta. A baj nagynak tűnik, a pontos okokról és a szurdok jövőjéről Mészáros Pétert, a Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivőjét kérdeztük.

Még az is elképzelhető, hogy soha többé nem kirándulhatunk a Rám-szakadékban – Interjú

Lelépő, a képek csak illusztrációk

Kapcsolódó