Lelépő
Image default

A Mátrában motorozóknak üzent a TikTokon keresztül a rendőrség: „nem versenypálya!”

Cikkünk megjelenésekor már közel háromszázezren látták azt a videót a TikTokon, amelyet a magyar rendőrség készített arról, milyen az ideális motorozás a Mátrában.

Alig 15 másodperc a videó, de minden benne van. A rendőrség a TikTokon néhány hasznos tanácsot oszt meg a mátrai motorozásról. Rámutatnak, az ideális ív mindig a saját sávunkban van. A motorozóknak kályhacső kipufogó helyett a váratlan veszélyekre való felkészülést javasolják és hangsúlyozzák:

a Mátra sem versenypálya.

@hungarian_police #heves #HVMRFK #nekedbe #fyp #foryou #policia #cop #bluelivesmatter #tactical #polizei #rendorseg #police #hivatas #felkapott #tranding ♬ I Ain’t Worried – Acoustic – OneRepublic

Évről évre újrakezdődik a harc a Mátrában motorozók és a helyi lakosság között. A konfliktus a Vezess.hu szerint 2020-ban csúcsosodott ki. A gyorshajtás, és a komoly zajterhelés viszont kezdte őrületbe kergetni a helyieket, akik radikális eszközhöz folyamodva, aláírást gyűjtve, német példára

kezdeményezték a kétkerekűek részleges kitiltását 24-es út érintett szakaszáról.

Az Országos Rendőr-főkapitányság baleseti statisztikái szerint a balesetek 70-75 százalékában vétlenek a motorosok. 2020-ban a statisztikák szerint a mátrai utakon fordított volt az arány. 2019-ben negyven motorost is érintő karambolból harminckét esetben állapították meg a motorvezető vétkességét, ráadásul ezek nagy része a 24-es, a mátrai csúcs felé vezető kanyargós úton történt. Úgy tudni, a sérüléssel járó motoros balesetek 81 százalékában a gyorshajtás volt a kiváltó ok. Az adatok azt is kimutatták, hogy nem a helyi motorosokkal van gond.

A balesetet okozók közel 70 százaléka csak egy napra vagy hétvégére érkezett a Mátrába.

Akár gyalog, akár motorral megyünk a Mátrába, felejthetetlen élményekkel gazdagodhatunk. Ebben a cikkünkben megmutattuk, milyen meseszépen tud megjelenni a tejút a csillagos égbolton a hegy felett. Vannak, akik nem nagy motorozók. Nekik jó hír, hogy ismét utazhatunk a Mátra egyik legszebb kisvasútján is. Mátravasút egyik szakaszán befejeződtek a munkálatok, a másikon bár még jelenleg zajlanak, a végéhez közelednek.

Már száz évvel ezelőtt is menő volt a mátrai motorozás. Olyannyira, hogy egy márkát is elneveztek a hegyről. Nem is akármilyet. A Mátra tündökléséről és bukásáról is írtunk.

A fővárosi motorgyártás tündöklése és bukása – A nagy Mátra-sztori

Lelépő

Kapcsolódó