Lelépő
Image default

Meseszép hófehér virágok borítják a hortobágyi mezőket

Névről talán kevésbé ismert védett növényünk a mocsári békaliliom, látványra azonban egészen csodálatos. Főként, ha nagyszámban virágzik, hogy fehérbe borítsa a Hortobágyi Nemzeti Park tájait.

Virágzik a mocsári békaliliom, tudományos nevén a Hottonia palustris – adta hírül a Hortobágyi Nemzeti Park. A gyönyörű védett növény víz felé ágaskodó virágai

hihetetlen látványt nyújtva varázsolják fehér mezőkké a Rétköz egyes részeit.

A növények álló vagy lassan áramló vizek hínártársulásának tagjai, emellett láp- és ligeterdők lágyszárú szintjében is megjelennek.

Főként vizeink szennyeződése, élőhelyeinek lecsapolása és kiszáradása, a betelepített idegenhonos növényevő halak veszélyeztetik állományait. Természetvédelmi értéke ötezer forint.

Meseszépek a balatoni pipacsmezők is. A Hortobágyon több hektáron nyílik a kamilla, a Duna-Dráva Nemzeti Park árterének magasabban fekvő homokdombján pedig minden eddiginél nagyobb mennyiségben bukkant fel az ország egyik legritkább védett virága. Nem ez az első meglepetés, ami idén tavasszal ér bennünket. Ahogyan azt a Lelépő is megírta, kihaltnak hitt csodálatos növény virágzik a magyar temetőben.

Lelépő.hu, fotók: Gilányi Gábor

Kapcsolódó