Lelépő
Image default

Folytatódik a kutatás Kinizsi sírja után

Kandikó Csanád jogász, Kinizsi Pál sírjának kutatója a Facebook oldalán jelentette be, hogy folytatják a keresést a legendás magyar törökverő nyughelye után.

„A nagyvázsonyi Szent István-templom sírkertjében 2022 augusztusában megindult feltárás 2023-ban második szezonjának fut neki” – írta Kandikó Csanád a Vázsonykő Facebook oldalon. Kiemelte: a cél továbbra is változatlan, azaz hogy

Nagyvázsony történelmét közelebbről megismerjék, valamint megtlálják Kinizsi Pál és Horváth Márk maradványait.

Az augusztusban folytatódó ásatást Pátkai Ádám Sándor, a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum régésze vezeti. Helyettese Győrffy-Villám Zsombor, a pécsi Janus Pannonius Múzeum régésze lesz. A feltárás projektvezetőjeként dr. Kandikó Csanád, helyettese pedig Kandikó Levente működik közre. A Fekete Sereg Ifjúsági Egyesület az intézményi hátteret, valamint a nemzetközi önkénteseket biztosítja.

A tájékoztatás szerint a Kinizsi-sírkutatás továbbra is a közösségi régészet elvei szerint fog zajlani, azaz hivatásos régészek vezetése mellett önkéntesek végzik a feltárást. Fontos kiemelni, hogy

az ásatás továbbra is nyílt lesz, a feltárások tartama alatt abba bárki szabadon betekinthet,

s magyar és angol nyelvű idegenvezetés is biztosított lesz.

Az ásatás megvalósítására a Vidékfejlesztési Program keretén belül az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület működési területére meghirdetett, VP6-19.2.1.-28-6-21 kódszámú, Éltető Balaton-felvidékért Egyesület – Helyi fejlesztések támogatása című felhívás alapján Fekete Sereg Ifjúsági Egyesület nyert támogatást.

Nemrégiben született újjá Kinizsi Pál vára, melyet március közepén adtak át. A lakótoronyban Magyar Benigna, Kinizsi Pál feleségének lakosztálya van berendezve, aki ott élt mintegy huszonöt évig. Látható itt egyebek mellett egy sakk-készlet, melyet három megtalált sakkfigura alapján rekonstruáltak. Ebben a cikkünkben egy látványos kisfilmet osztunk meg, ami bemutatja a rekonstrukciós folyamatokat.

Lelépő, fotók: Vázsonykő Facebook oldala

Kapcsolódó