Lelépő
Image default

Boldog születésnapot, Budapest!

1873-ban ezen a napon egyesült Pest, Buda és Óbuda, így hagyományosan november 17-ét tartjuk Budapest születésnapjának. De hogyan is zajlott az egyesítés? Utánanéztünk!

Az egyesítést megelőzően külön tanáccsal rendelkezett Pest, Buda és Óbuda, ezek önállóan feleltek a városok ügyintézéséért. 1873. november 17-én azonban Budapest tanácsa megtartotta az alakulóülését, aminek értelmében
átvette az ügyintézést a három tanácstól, így Pest, Buda és Óbuda hivatalosan egyesült, hatóságaik pedig megszűntek. 

A jeles alkalomról határozatot hoztak: 

a főváros tényleges egyesítésének napjául 1873. november 17-ét kell tekinteni, mert e napon a pesti, budai és óbudai hatóságok működése megszűnvén, a főv. tanács nem csak megalakul, hanem az ügyek vitelét ténylegesen átvette és rendszeres működését meg is kezdte.

Az egyesítési folyamat azonban természetesen nem egyik napról a másikra zajlott le. A procedúra egy évvel a határozat megszületése előtt kezdődött, a díszközgyűlés ennek utolsó állomása volt. 

Sorsfordító mérföldkőnek számított, hiszen ettől a naptól fogva Budapest rohamos fejlődésnek indult.

Az ipar és a kereskedelem meredeken emelkedni kezdett, gyorsan gyarapodott a lakosság száma is. Nagy hangsúlyt fektettek a tömegközlekedés fejlesztésére is: 1874-ben átadták a vasutat, majd hamarosan megnyitotta kapuit a Nyugati és a Keleti pályaudvar is.

lelépő.hu, fotók: Unsplash

Kapcsolódó