Lelépő
Image default

Rangos nemzetközi építészeti díjat zsebelt be ez a csodás magyar kilátó

Ahogyan azt korábban a Lelépő is megírta, az Architizer építészeti magazin immáron tizenegy éve minden évben többféle kategóriában ítéli oda az Achitizer A+ díjakat, különböző kategóriákban. Idén egy magyar kilátót is elismertek.

Az Architizer építészeti magazin éves seregszeméljén a Naplás-tavi kilátó elnyerte a zsűri fődíját. A projektet a kategória döntős épületei közül emelték az első helyre – adta hírül a tervezőiroda, a Robert Gutowski Architects a közösségi oldalán.

A kilátó alaprajzi szerkesztését a hexagram inspirálta. Ágai a hagyomány szerint a hat fő irány metaforája:

előttem, mögöttem, fölfelé, lefelé, jobbra és balra.

A két egymásba fordított, egyenlő oldalú háromszög a földi lét és a transzcendens összeolvadását is szimbolizálja.

Minden kilátó az emelkedés dinamikáját kínálja, kapcsolatot teremt a lent és a fent között. A felemelkedés révén pedig a világra tekintést lehetőséget adja. Azt, hogy körbetekinthetünk és többet megtudhatunk a világról.

Budapest leglátogatottabb kilátóját cinkotai ferde toronynak is hívják,

és mind a helyben élők, mind a távolabbról érkező kirándulók kedvelt úti célja.

Az építésziroda úgy fogalmazott: a kategória különösen fontos számunra. Gyakran beszélnek arról, hogy egy épület hogyan “működik”, hogyan kapcsolódnak egymáshoz a különböző funkciók, és mi volt a tervezői filozófia. Meglátásuk szerint azonban az igazán jó házak túlmutatnak mindezen: élményt és örömforrást jelentenek, helye van a dramaturgiának, a humornak is, és az sem baj, ha divatos.

Lelépő.hu, fotók: Robert Gutowski Architects

Kapcsolódó