Lelépő
Image default

Bámulatos lett a legendás magyar törökverő megújult vára

Átadták a megújult nagyvázsonyi Kinizsi-várat. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a csütörtöki megnyitón azt hangsúlyozta, hogy a kulturális beruházás révén erősödik az egész térség és a helyi közösségek identitása.
 
Navracsics Tibor örvendetesnek nevezte, hogy a térség történelmi középpontjában megújulhatott a vár, és ezzel esélyt kapott a település, hogy ott legyen a magyar kultúrtörténet jelenében. Mint mondta, a Nemzeti Kastély- és Várprogram – amelyben tizenhét kastély és tizenkét vár újul meg -, ékes példája annak, hogy a múltat hogyan lehet a jövőn keresztül láttatni az informatikai megoldások segítségével.
 

 
A nagyközönség péntektől látogathatja az 1,6 milliárd forintból megújult Kinizsi-várat, ahol megújult a rendezvénytér, a kiállítótér és a lakótorony. A lakótoronyban Magyar Benigna, Kinizsi Pál feleségének lakosztálya van berendezve, aki ott élt mintegy huszonöt évig. Látható itt egyebek mellett egy sakk-készlet, melyet három megtalált sakkfigura alapján rekonstruáltak.
 
 
Ahogyan arról a Lelépő is beszámolt, a Nemzeti Kastély- és Várprogram keretében alakítottak ki új tereket és látnivalókat az egri várban is, ami soha nem volt még ennyire látványos és izgalmas, mint most.
 
Forrás és fotók: MTI

Kapcsolódó