Lelépő
Image default

Nem sikerült a csúcsmászás, de így is hihetetlen, amit elért Klein Dávid és Kerekes Bence Pakisztánban

„Szép, technikás mászással, de csúcselérés nélkül zárult Kerekes Bence és Klein Dávid expedíciója” – adta hírül a Hóhatár közöségi oldalán.

Ahogyan arról a Lelépő is beszámolt, a BWT Hindukush Expedíció keretében Klein Dávid és Kerekes Bence a 7403 méter magas Istor-o-Nal csúcsát kívánták megmászni, miután korábbi akklimatizációs köreik alatt sikeresen kiépítették táboraikat.

1. tábor kiépítve

A Hóhatár információi szerint június 22-én mászták át az út technikai kulcsát jelentő nagyjából 80-100 méter magas sziklafalat, majd még aznap elindultak, hogy felderítsék a csúcsra vezető hógerincet. Sajnos a gerinc – bár technikailag nem a legnehezebb akadályt jelentette – szerkezete miatt biztosíthatatlannak bizonyult. A hegymászók 22-én éjjel a sziklafal felett (nagyjából 6400 méter) éjszakáztak – ez lett a hármas táboruk. Másnap, korán, amikor a hó hidegebb, tettek még egy próbát a gerinccel.

Haladásuk, 200-250 méter után, sajnos továbbra is lassú, mozgásuk biztosíthatatlan volt, így a visszafordulás mellett döntöttek.

A sziklafalon bent hagyott kötelük segítségével ereszkedtek le, majd módszeresen minden felszerelésüket (minimális bent hagyott kötél és néhány rögzítési pont kivételével) és szemetüket leszállították a hegyről. Az alaptábort 23-án, a délutáni órákban érték el.

Az, hogy a két magyar hegymászó mit nyilatkozott a csúcskörükről,

elolvasható a Hóhatár Facebook oldalán, ide kattintva.

Bambuszbotokkal és szalagokkal jelölik az útvonaljukat

Nem könnyű út vezetett azonban a csúcstámadásig. Ahogyan arról korábban beszámoltunk Kerekes Bence a hegyibetegség tüneteivel küzdött.  Társát is annyira megviselte az akklimatizáció, hogy angolul kezdett el beszélni magyar hegymászótársához.

Mindeközben egy másik hegymászóért, a nagyváradi Varga Csabáért is szurkolhatunk. A cél a Nanga Parbat 8125 méteres csúcsa oxigénpalack nélkül. Az ő expedíciójáról is folyamatosan beszámolunk a Lelépőn, legutóbb arról írtunk, hogy ha nyílik az időjárási ablak, jöhet a Nanga Parbat csúcstámadása oxigénpalack nélkül.

A HEGYMÁSZÓKKAL KAPCSOLATOS HÍREINKET AZ EXTRÉM ROVATUNKBAN OLVASHATJÁTOK.

Lelépő, fotók: Kerekes Bence és Klein Dávid hivatalos facebook oldalai.

Kapcsolódó