Lelépő

Elképesztően népszerű lett a túrázás, egy hét éves kisgyerek is teljesítette a kéktúrát 2023-ban

Továbbra is kiemelkedő a kéktúrákat sikeresen befejezők száma. A Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ) által működtetett három kéktúra teljesítéséért tavaly összesen ezerháromszázöten vehették át a megérdemelt kitűzőt és oklevelet.

Minden út a természetbe vezet

Az Országos Kéktúrát hétszázkilencvenhárom, a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúrát háromszáznegyvenhárom fő, míg az Alföldi Kéktúrát százhatvankilencen fejezték be 2023-ban.

A 2022-ben felállított rekordot (1320) megközelítve továbbra is kitart a kéktúrázás népszerűségének 2020 óta tapasztalt növekedése. Jelentősen megnőtt azok száma is, akik mindhárom kéktúrát, azaz a teljes Országos Kékkört befejezték.

A tavalyelőtti nyolcvanhoz képest az ő számuk tavaly százhuzszonnégyre ugrott.

Hét éves a legfiatalabb, nyolcvankét éves a legidősebb kéktúra teljesítő

A fenti adatok azokat a teljesítéseket tükrözik, amelyekhez leadtak egy telebélyegzett igazolófüzetet a Magyar Természetjáró Szövetségnek, majd azt a Kéktúra Bizottság ellenőrizte, és el is fogadta az év végéig. Örömteli, hogy minden korosztály képviselteti magát. 2023-ban a legfiatalabb teljesítő hét éves, a legidősebb pedig nyolcvankét éves volt.

A nemek közti arányban nem történt változás, 60:40 maradt a férfiak javára.

Természetesen ennél sokkal többen kéktúráznak, illetve kezdik el hivatalosan a három kéktúra valamelyikét. Ez jól látszik a hivatalos teljesítéséhez szükséges igazolófüzetek eladási adataiból is. Az MTSZ által kiadott füzetből 19 991-et vásároltak 2023-ban, ebből 14 771 darab az Országos Kéktúrához, 2 113 darab a Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúrához, 3 107 darab pedig az Alföldi Kéktúrához tartozott.

Ezt olvastad már?

Új rekordot jelentő 15 nap és 6 óra 50 perc alatt teljesítette futva az országos Kéktúra 1172,5 kilométeres távját Simonyi Balázs hobbi ultrafutó. A bejelentést a Kékkör dokumentumfilm stábja tette.

 

Új rekord született – Alig két hét alatt futotta le a több mint 1100 kilométeres Kéktúrát Simonyi Balázs

Lelépő, fotók: Kéktúra

Kapcsolódó