Lelépő
Image default

Ilyen gyönyörű volt az ősz első napkeltéje Balatongyörökön – képgalériával

Bár hétvégére ismét visszatér a nyárias idő, a balatoni napfelkelte is arról árulkodik, visszavonhatatlanul beköszöntött az ősz.

Varázslatos pillanatok várnak ősszel is a Balatonnál

Szeptember elseje az ősz első napfelkeltéjét hozta magával, ami a magyar tengernél, Balatongyörökön különleges látványt nyújtott. A mesebeli színekben játszó égbolt szabályosan összeolvadt a csillogó vízzel, amin

a felkelő Nap minden egyes sugara visszatükröződött.

Egészen misztikus hangulatnak lehetett szemtanúja mindenki, hasonló csodákat pedig egész ősszel átélhetünk a Balaton partján. A következő hetekben, hónapokban

a vízpart környezete is őszi ruhát ölt magára.

Vörösre, narancssárgára, sárgára és a barna legkülönbözőbb árnyalataira váltanak a falevelek, és hamarosan már csak az itt telelő madarak éneként hallhatjuk. A táj ködös, párás arcát is meg fogja mutatni, melyen lélegzetelállító hatást kelt az áttörő napfény.

Látnivalók Balatongyörökön

Balatongyörökön azonban nem csak a napfelkeltében érdemes gyönyörködni, de persze a mólón való séta az egyik legkihagyhatatlanabb élmény. Mesés kilátók is várnak azonban bennünket. Fantasztikus panorámában gyönyörködhetünk a Bél Mátyásról és a Batsányi Jánosról elnevezett, valamint a Padkűi kilátón is.

Érdemes tenni egy sétát a Római forráshoz is, melynek romjai a 3-4. századból valók. Az 1940-es években itt komoly régészeti munka folyt, aminek nyomán előkerült az épülethez tartozó fürdő és forrás is. Ez utóbbi az, amely a fürdőépület vízellátásáról gondoskodott, de a római kori villa helyiségeivel is összeköttetésben volt. Erről bővebben ebben a cikkünkben lehet olvasni.

Ha a tündérországot keresed a Balaton partján, ebbe a természetes kilátóba kell menned

Lelépő, Fotók: Lakotárné Lőrincz Edit

Kapcsolódó