Lelépő
Image default

Pakisztán legveszélyesebb hegye után a Kéktúrán jár a magyar hegymászó

Klein Dávid hegymászó szakaszosan teljesíti a Kéktúrát. Még 2022. novemberében vágott neki testvérével a túrának, vagy ahogy ő nevezi, „tesós vándorlásnak”. Legutóbb egy négynapos etapot tartottak és a Zalaszántó és Káptalantóti közötti szakaszt járták be.

Klein Dávid az extrém kihívások mellett a hazai túraútvonalakat is kedveli, nem véletlenül határozták el testvérével, hogy szakaszosan teljesítik a Kéket. Közösségi oldalán elmesélte, ilyenkor a nagy beszélgetéseké, erdei táborozások és hazánk dimbes-dombosabb felének megismerése a cél. Minimális önkorlátozások mellett erdőn, mezőn alszanak és saját élelmüket viszik a hátukon.

Füllesztő meleg és a hűsítő erdő

A starthelyükre vonattal és autóbusszal jutottak el és bár korábban dédelgettek olyan hiú ábrándokat, hogy az éjszakát már a Balaton-felvidéki Nemzeti Park rengeteg erdeiben töltik, de hamar belátjuk, erre nem kerül sor. Klein Dávid testvére ugyanis már az első napon valószínűleg napszúrást kapott, így az estét a Hévíz és Keszthely közötti lápos, erdős dzsindzsásban töltötték füllesztő melegben.

Másnap már hat órakor útnak indultak Keszthely felé, strandoltak, majd tovább haladtak útjukon. A Vállus felé vezető úton, a sűrű erdőben kellemes hőmérséklet fogadta őket. A magyar hegymászó szeirnt az egész szakasz, az erdővel és a bazalttornyokkal együtt fantasztikus. Kétórás pihenő után tovább vándoroltak, Tapolca előtt nagyjából hat kilométerrel pedig találtak egy varázslatos, elhagyott tavat.

A legszebb táborhelyeket találták meg

„Partjától nem messze ideális táborhely. Sátrunktól nem messze ott a hívogató víztükör és egy szigorú hangú tiltó tábla. Mivel az előrejelzés esőt ígér, különösen körültekintően nyűgözzük le a sátrat.” – írja beszámolójában.

Vasárnap esőre ébredtek, mikor pedig csitul egy kicsit az égi háború, összecsomagoltak és elballagtak Tapolcára. Ezután felkaptattak még a Ranolder-kereszthez.

„Sátrunk ajtaját a lélegzetelállító balatoni panorámához igazítjuk és hangulatos sütögetéssel koronázzuk meg a napot.” – meséli a magyar hegymászó.

A húguk és édesanyjuk várta Klein Dávidékat

A hétfő, egyben utolsó hajnalukat igazi giccsparádéként jellemzi. A Balaton partját ölelő nádast nézegeti, miközben maradék kenyérkéjüket és egy kis kolbászvéget rágcsálnak, a kávéfőzőből pedig engedelmesen kirotyog a reggeli fekete lötty.

„Összecsomagolunk és élvezettel gyűrjük le az utolsó, szép szakaszt Káptalantótiig, ahol hugicánk, aki egyébként Kővágóörsön él és lovakat tenyészt, felvesz minket. Édesanyánk, mint a mesében, a kertben vár minket egy irgalmatlan méretű dinnyével” – írja.

A Kéket terveik szerint innen folytatják majd tovább novemberben.

Lelépő, fotók: Klein Dávid Facebook oldala

Kapcsolódó