Lelépő
Image default

A kommunisták felrobbantották, most újjáépül és már egyre szebb a József főhercegi palota

Egyre látványosabb a József nádor palota újjászületése a Szent György téren. A második világháborúban találatot kapott, majd pusztulni hagyott, végül felrobbantott palota építése újabb, fontos szakaszához ért.

A második világháborúban szenvedett súlyos találatot

József nádor fia, József Károly főherceg a korábbi, XVIII. század végén épült Teleki-palotát 1906-ra Korb Flóris és Giergl Kálmán tervei alapján historizáló stílusban építtette át. A Szent György téren álló épület az 1945-ös ostrom idején súlyos, de nem végzetes sérüléseket szenvedett, megmenthető lett volna.

Rekonstrukciója helyett 1951-ben munkásszállót alakítottak ki benne, ezután elhanyagolták, végül 1968-ban felrobbantották. 2021-ig a romos telek beépítetlenül a Budavári Palotanegyed egyik szégyenfoltja volt, a Nemzeti Hauszmann Programnak köszönhetően azonban újjászületik.

Ráadásul nem is akárhogyan.

Egyre szebb és egyre látványosabb a József nádor palota

A tervezett ütemnek megfelelően halad a Szent György téri palota újjáépítése – jelentette be közösségi oldalán a Nemzeti Hauszmann Program. Mint ismert, tavaly ősszel indult a homlokzat végleges formájának kialakítása.

A szakemberek ma már a nyílászárók vaktokjainak behelyezésén és a homlokzat szigetelésén dolgoznak. Emellett megkezdték a faragott süttői mészkőből készült lábazati és rusztikus kváderkövek felhelyezését az épület déli és keleti oldalára.

A tájékoztatás szerint zajlik a homlokzati ornamentumok mintáztatása is, melyek rögzítése az építkezés látványos eleme lesz.

A környezete is meseszép lesz

A Nemzeti Hauszmann Program részeként a neoreneszánsz stílusban épült egykori istállóval és a mesebeli palotakerttel együtt építik újjá a József nádor palotát. A jövőben az épületegyüttes Alkotmánybíróság otthona lesz. Az épület külseje hűen követi majd az eredeti kialakítást, belső tereiben

visszaépül a páratlanul szép üvegboltozatú díszlépcsőház és az első emeleti bálterem is.

A tájékoztatás szerint már befejeződött a manzárdtetőzet acélszerkezete, jelenleg a bádogfedést megelőző ácsmunkákat végzik. A palotakert helyreállításához a Szent György utca vonalában húzódó, keleties stílusú lodzsa építése is hamarosan elindul.

Ahogyan azt a Lelépő is megírta, az építkezés során tavaly elérték a József nádor palota legmagasabb pontját és a díszlépcsőház üvegboltozatának vázszerkezete is helyére került. Az építkezést Habsburg-Lotharingiai Mihály, József főherceg dédunokája is megtekintette korábban.

Lelépő, fotók: Nemzeti Hauszmann Program

Kapcsolódó