Lelépő
Image default

Soha nem telelt még annyi daru a Dél-Alföldön, mint idén

A klímaváltozás miatt mintegy tizenötezer daru telel a Dél-Alföldön. A szakértők szerint a jövőben ez a jelenség általánosság válhat, a hazánkban telelő madarak száma pedig tovább nőhet.

Kisebb csapatok már teleltek a Dél-Alföldön

„A darvak a klímaváltozás következtében egyre nagyobb számban próbálkoznak hazánkban is átteleléssel” – hívja fel a figyelmet Tokody Béla, a Magyar Madártani Egyesület Csongrád megyei csoportjának szakértője. Hozzáteszi, mindig voltak kisebb csapatok, néha egy-két ezer is próbálkozott, de

2024 januárjában rekordszámú darut számláltak a vízimadarakkal foglalkozó szakemberek.

A daruvonulás Kelet-Magyarország hangulatos őszi élménye. Az elmúlt húsz évben az MME adatai szerint a darvak északi és keleti állományai megtöbbszöröződtek. Mint köztudott, a darvak egyre népesebb csapatai már szeptember végén meg szoktak jelenni a Hortobágyon, ahogyan azt a Lelépő is megírta, tavaly ősszel rekordszámú, 195.000 madár volt látható éjszakázóhelyein.

Afrika helyett a Fehér-tóra esett a darvak választása

Október végén a darvak szépen lassan elhagyják a Hortobágy térségét és a Dél-Alföld nagy vizes élőhelyei felé veszik az irányt. A szegedi Fehér-tó, a tömörkényi Csaj-tó, Kardoskút mellett

egyre nagyobb számban vonul át a vajdasági Kanizsai-járás területén.

Bár a madárinfluenza 2023 őszén megtizedelte az állományt, de mostani, január közepi vízimadár-felmérések során az ornitológusok meglepő dolgot tapasztaltak.

„A kifejezetten hideg, téli időjárás dacára közel tizenötezer darut számoltak az esti behúzáson” – mutat rá az MME. Kiemelik, a szegedi Fehér-tó és a vajdasági Kapitány-rét mellett a Csongrád-Csanád vármegyei Csanádi-pusztákon éjszakáztak a madarak.

A szakértő hozzáteszi: eredetileg a darvak Észak-Afrikában, illetve a Közel-Keleten telelnek. A klímaváltozás következtében azonban egyre nagyobb számú csapatok áttelelésére számíthatunk, a valószínűsíthetően egyre gyakoribb hazai költések mellett.

Lelépő, fotók: MME

Kapcsolódó