Lelépő
Image default

Látványos jégmanók lepték el a Balaton-partot – képgalériával

Látványos jégszobrok, vagy ahogyan alkotóik csak emlegetik, jégmanók jelentek meg a hétvégén a Tihany-Sajkod-strandon. A kizárólag a jég felhasználásával készült alkotások csodálatos látványt nyújtottak a naplementében.

Jégmanók a magyar tengernél

A Balaton jegéből készült kis jégmanókat Nagy András Győző és párja Erzsébet készítette. A Kőmanók világa alkotói a pillanat művészetének mesterei. A természetből vett alapanyagokat egyszeri és megismételhetetlen alkotásokká formálják, melyek törékeny életűek.

A művészpáros a Lelépő megkeresésére elmondta, szabadidejükben, az alkotás öröméért készítik nem mindennapi szobraikat, melyekért közönségüktől szeretet és gratuláció a jutalom.

A pillanat művészetének esszenciája

A pillanat művészetének csodája az élettelen anyagok alkotói kezei által megidézett átmeneti szépségben rejlik. Az alkotás nem csupán az anyagok formálását jelenti, hanem a múlandóság megtestesülését is. A Kőmanók világa művészei is olyan szobrokat hoztak álmodtak meg a Balaton partjára, amelyek csupán rövid ideig élnek.

Ahogy a nap felkel, a jégszobor megkezdi lassú átalakulását, olvadása során visszatérve az eredeti elemekhez, és

ezzel a műalkotás egyszerre születik újjá és tűnik el.

Éppen ezért a nézőknek lehetőségük van megragadni és átérezni az alkotásban rejlő szépséget, és egyben elfogadni annak elkerülhetetlen múlását.

A pillanat művészete tehát ebben az értelemben nem csupán az anyagok formálását jelenti, hanem az idő és a környezet aktív részvételét egy különleges és megfoghatatlan művészi élményben.

Ezt olvastad már?

Az elmúlt időszak rendkívüli hideg időjárása miatt a Balaton fantasztikus jégbirodalommá vált. A természet különleges jégszobrokat alkotott, mostanra pedig kisebb-nagyobb jégtáblákat is összehordott a magyar tenger. A jégzajlás nem csak az érdeklődő kirándulókat, de a fotósokat is mágnesként vonzza.

Szédületesen jó fotók készültek a jégbe zárt Balatonról – képgalériával

Lelépő, fotók: Kőmanók világa

Kapcsolódó