Lelépő
Image default

Tündéri vidra nézett bele egyenesen a kamerába a Bükki Nemzeti Park varázslatos vidékén – videóval

Az ember mikor kirándulni indul, mindig abban reménykedik, hogy valami olyan „jó dolgot” fog látni, megtapasztalni, amit addig még soha. Így járt Farkas Kornélia is, aki nem mással futott össze, mint a 2020-as év emlősével. A vidra kíváncsi volt, nem menekült el, így videó készülhetett róla.

A vidra a vizek csúcsragadozója

Balázsi Péter, a Bükki Nemzeti Park természetvédelmi őrének leírása szerint a vidrát méltán szokták a vizek csúcsragadozójának is nevezni. Táplálékául szolgáló halak, rákok, vízimadarak, rágcsálók és egyebek csak igen nehezen tudnak elmenekülni előle.

„Régebben ezért tűzzel-vassal irtották, hiszen a halászok komoly konkurenciája volt ez a ma már védettséget élvező menyétféle” – hangsúlyozza a szakértő. A vidrát ugyan vérmes ragadozónak tartják, ám eközben egy meglehetősen fürge és játékos állat is.

Ritkán látható, de néha a félelménél nagyobb a kíváncsisága

A természetvédelmi őr tájékoztatása szerint napjainkban ugyan még sokfelé megtalálható ez a faj a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területének vizeinél, ám ennek ellenére csak ritkán lehet találkozni vele.

„Legtöbbször lábnyomáról, jellegzetes halpikkelyes ürülékéről következtetünk jelenlétére, esetleg gázolt példányát találjuk az úton” – magyarázza. Kiemeli, a vidra közösségi jelentőségű faj az Európai Unióban, Magyarországon fokozottan védett. Pénzben kifejezett természetvédelmi értéke kétszázötvenezer forint.

Ezt a vidra-videót láttad már?

Maimalac, azaz Jakabházy Miklós készített egy egészen elképesztő kisvideót a Balatonnál még januárban. A felvételen egy vidra látható, amin a jégen éppen lakmározik. A felvétel annyira zseniális, hogy konkrétan még azt is lehet hallani, ahogy az állat csámcsog, miközben láthatóan elégedetten fogyasztja el friss szerzeményét.

Hallottad már hogy csámcsog a balatoni vidra? Most itt az alkalom! – videóval

Lelépő

Kapcsolódó