Lelépő
Image default

Egészen különleges helyen bukkant fel ez a gyönyörű havasi cincér

A havasi cincér nem várt helyen jelent meg. Nicole Schürmann fotós találta meg a Rosalia alpina egyik példányát a Gáspár Attila rét melletti erdőfoltban. A hírt a Duna-Ipoly Nemzeti Park osztotta meg közösségi oldalán.

A havasi cincér főleg holtfákkal teli bükkösökben fordul elő, de más erdőtársulásokba is elvetődik vándorlása során. Ezeken a helyeken akkor alakíthat kisebb populációkat, ha megtalálja életfeltételeit. Kifejezetten sérülékeny faj, mert számukra elengedhetetlen az egészséges erdei ökoszisztéma.

„Ezek pedig a békén hagyott erdők, melyeket egyre kevésbé hagynak békén”

– írja közösségi oldalán a Duna-Ipoly Nemzeti Park.

Hozzáteszik: az egészséges erdeikben nem végeznek intenzív erdőgazdálkodást. A természet alakítja ezeket és ennek köszönhető a magas biodiverzitás egy nagyváros szívében is. És pontosan ez tette lehetővé azt is, hogy felbukkanjon a Gáspár Attila rét melletti erdőfoltban a havasi cincér, melyet Nicole Schürmann meg is örökített.

az endemikus faj jellegzetes és szép megjelenésű, és a rovarvilág egyik ikonikus szereplője.

A havasi cincér általában két-három centiméter hosszú, különleges élénk metálkék színe csodálatosan csillog a napfényben. A hímeknek hosszabb és ívelt szarvai vannak, amelyeket a párosodási rituálék során használnak.

A Sóstó-Homokbánya Természetvédelmi Területen ez az első bizonyított előfordulási adata a rendkívül ritka rovarnak, amely Natura 2000 jelölőfaj, a Duna-Ipoly Nemzeti Park címerállata, 2019-ben pedig az év rovarának is választották. A Rosalia alpina populációját számos tényező veszélyezteti, közte az élőhelyek elvesztése, az erdők irtása, az átgondolatlan fakitermelés jelent a faj számára komoly kockázatot.

Lelépő, fotó: Duna-Ipoly Nemzeti Park

Kapcsolódó