Lelépő
Image default

35 éves az ország és Európa első erdei iskolája

Hazánkban ma már összesen harminchat erdészeti erdei iskola szolgálja a legifjabb generációk környezeti nevelését. A sor azonban nem kezdődhetett volna meg, ha az első fontos lépés nem történik meg 1988-ban a Visegrád-közeli Mogyoró-hegyen.

A visegrádi Mogyoró-hegyen 1988-ban alapított, később alapítója nevét felvevő Madas László Erdészeti Erdei Iskola hazánk és Európa legelső erdei iskolája. Alapítása óta teljes kapacitással működik, évente nyolcezer látogatót fogad. Eddigi működésének három és fél évtizede során

közel háromszázezer óvodás és általános iskoláskorú gyermek kerülhetett közelebb az erdőhöz, természethez

a Pilisi Parkerdő erdei iskolájának köszönhetően.

Zambó Péter erdőkért és földügyekért felelős államtitkár szerint az elmúlt harmincöt évben általánossá vált az erdei iskolai módszertani alapok felhasználása a szemléletformálás egyéb területein is. Számos ismeretterjesztő program épít az erdei iskolákban kidolgozott és kipróbált képzési modulokra. Reinitz Gábor, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója pedig azt hangsúlyozta:

„soha nem hagytuk és ma sem hagyjuk cserben a Parkerdő minden szempontból pionír szellemiségét”.

Hozzátette, meggyőződésem szerint a Parkerdőnek nagyon sokat köszönhet a magyar erdőgazdálkodás, a természetvédelem és a társadalom.

Az erdei iskola épülete mellett található a Mesélő Gyümölcsliget. Az ünnepség résztvevői a hazai Tündérkert-mozgalom szellemisége szerint kialakított területen fát is ültettek. Ezzel is fel kívánták hívni a figyelmet a régi magyar gyümölcsfajták megmentésére.

Jó hír, hogy a jubileumi év keretében a Parkerdő saját forrásából felújította az itt található tanösvényét is, így hogy még sok ezer kicsi és nagy fedezhesse fel általa a Pilis kincseit.

Lelépő, fotók: Pilisi Parkerdő weboldala

Kapcsolódó