Lelépő
Image default

Most hétvégén a magyar népi kultúra fellegvárává válik Gyula

Pénteken és szombaton rendezik meg a Dél-Alföld népművészeti ünnepét. A 23. Körös-völgyi Sokadalom rendkívül színes programokkal készül megörvendeztetni a magyar folklór szerelmeseit Gyulán, a vár előtt.

A rendezvényen az Alföld hét népművészeti egyesületének több mint száz alkotója népi kismesterség bemutatóval, játszóházzal és népművészeti vásárral várja az érdeklődőket.

A fesztivál a magyar népi kultúra szinte minden elemét megjeleníti a kínálatában.

Az idei sokadalom fő témája az „Élet a konyhában”. A rendezvény ideje alatt a népi kézműves műhelyekben a látogatók megismerkedhetnek a hagyományos mesterségekkel. Betekintést nyerhetnek a fazekasság, hímzés, szövés, kosárfonás, faművesség világába. Korabeli eszközökkel berendezett látványkonyha és a „Befordultam a konyhába…” című kiállítás is várja a rendezvény résztvevőit.

A színpadi programok során a legfiatalabbaktól a szépkorúakig minden korosztály bemutatkozási lehetőséget kap, hogy

megismertessék a gazdag magyar folklórkincset.

Pénteken lesz a XVI. Országos Gyermektánc Fesztivál gálaműsora; szombaton a XXVI. Békés Megyei Táncosok Találkozója.

A Körös-völgyi Sokadalom keretében emellett Békés vármegyei táncosok és -együttesek ismertetnek meg a nemzetiségek népzene- és néptánc hagyományaival. Lesz táncház; az újkígyósi Borostyán Bábcsoport előadása; valamint a Garagulya Gólyalábas Komédiás Kompánia Ügyes magyar gyerek című vásári komédiája. A fesztivál alatt nyílik meg hagyományosan a Gyulai Várszínház jubileumi, hatvanadik évada.

Ahogyan arról a Lelépő is beszámolt, Gyulán nagyszabású fejlesztések indulnak meg a szezonalitás csökkentése érdekében. Ennek keretében kezdetét veszi kedden a Gyulai Várfürdő főépületének átalakítása és bővítése mintegy egymilliárd forintból.

Lelépő, fotók: Békés megyei értéktár és Kliszek Kata, Facebook

Kapcsolódó