Lelépő
Image default

Öt meseszép virág, ami színt hoz az őszi Csorvási löszgyepre

A Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó Csorvási löszgyep nyári kaszálásokkal érintett területein számos növény virágzik ismét.

Gyönyörű látványt nyújt a Csorvási löszgyep

A Körös-Maros Nemzeti Park igazgatósága a nyár folyamán a Csorvási löszgyepen időben és térben is tervezett, természetvédelmi célú kaszálásokat végzett.

A területet szakaszosan kaszálták, így az mozaikossá vált.

„A kaszálásoknak és a közelmúltbeli esőzéseknek köszönhetően mostanra számos növény új levelei és virághajtásai is megjelentek” – írják weboldalukon. A tájékoztatásuk szerint a sarjadó gyeppel együtt a kétszikű növények – egyebek között a csattogó szamóca, a tejoltó galaj, és a fehér üröm – levélhajtásai is megjelentek.

Parányi, védett növény is kibújt

Akadnak olyan fajok, amelyek szeptember közepén már virágozni is kezdtek,

ilyen a közönséges párlófű, a ligeti zsálya, az indás pimpó és a gilisztaűző varádics.

A védett, apró vetővirág is elkezdett kibújni. Ez a növény márciusban hozza a lapos, fél centiméter széles, enyhén csavarodó leveleit és toktermését. Ősszel virágzik, amikor a hosszú száraz nyár után az első őszi esők megérkeznek. Ezzel párhuzamosan a nem kaszált területeken is elkezdtek újra virágozni a tövek.

Mutatjuk, melyekben lehet most gyönyörködni.

Gilisztaűző varádics

A gilisztaűző varádics az őszirózsafélék családjába tartozó növényfaj. Népi nevei közül talán a mezei mimóza a legérdekesebb, ezt valószínűleg levelei alakjáról kapta.

Közönséges párlófű

A közönséges párlófű a rózsafélék családjába tartozó évelő növény, melyet apróbojtorján néven is ismerünk.

Orvosi atracél

Az orvosi atracél a borágófélék családjába tartozó atracél növénynemzetség egyik faja. Nevezik még patikai ökörnyelvfűnek is.

Osztrák ökörfarkkóró

Az ökörfarkkóró a kétszikűek osztályába tartozik, feltűnő, égbe nyúló, ökörfark alakjáról kapta nevét.

Töviskés imola

Az imola a fészkesvirágúak rendjébe, a fészekvirágzatúak családjába tartozó virág. A fészekpikkelyek hegyesek, szúrós kis tövisekben végződnek, innen kapta a nevét is. Száraz gyepek, gyomosodó területek ékessége.

Lelépő, fotók: Palcsek István Szilárd

Kapcsolódó