Lelépő
Image default

Szabályosan megszállták a magyar nemzeti park legszebb pusztai részét a rétihéja-csapatok, kiderült, mi az oka

A rétihéja okos állat. Meg is találták a legjobb táplálék-lelőhelyet, így előszeretettel vadásznak a Csanádi pusztákon.

A hasuk viszi a Csanádi pusztára a réti héja csapatait

A Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó Csanádi pusztákon idén jó évük volt a ragadozó madaraknak – adta hírül weboldalán a nemzeti park. Ennek oka, hogy jelentősen felszaporodott a számukra ideális zsákmányt jelentő mezei pockok állománya.

A tájegység területén költő egyetlen rétihéja faj, a barna rétihéja is nagy számban volt megfigyelhető az egész szezonban. A nemzeti park elmondása szerint a költések általában sikeresek voltak, többnyire négy-öt fióka is nevelkedett a fészkekben. Úgy tudni,

júniusban már sokfelé lehetett látni a frissen kirepült fiatalokat.

Különleges faj is felbukkant

Augusztus végére megérkeztek a Csanádi pusztákra a vonulásban lévő hamvas rétihéják is, így tovább színesedett a megfigyelhető ragadozó madarak palettája. Szeptember elején egy öreg fakó rétihéja hímet is sikerült megfigyelniük a nemzeti park szakembereinek a Királyhegyesi-pusztán egy esti, kék vércse szinkronszámlálás alkalmával.

A tájékoztatás szerint mindegyik rétihéja fajra jellemző, hogy ritkán ülnek ki fákra, fészküket a talajra építik, az éjszakát is a földön töltik. Egy-egy magasabb növényzetű zsombékosban, gyékényes-sásos foltban – melyek alkalmas éjszakázó helyet biztosítanak -, akár húsz-harminc példányt is megfigyelhetünk. Napnyugta után, imbolygó röptükkel beszállnak éjszakázni, majd napkeltével innen indulnak újra vadászni.

Ezt olvastad már?

Ahogyan arról a Lelépő is beszámolt, augusztus 30-án már több mint 1600 kék vércse éjszakázott a Körös-Maros Nemzeti Park tradicionális gyülekezőhelyein. Számuk valószínűleg szeptember közepén tetőzik majd, s október elejéig valamennyien útra kelnek hosszú vándorútjukra.

Közel kétezer kék vércse kezdte meg a gyülekezést az egyik magyar nemzeti parkban

Lelépő, fotók: Balla Tihamér, Körös-Maros Nemzeti Park

Kapcsolódó