Lelépő
Image default

Meseszép védett virág bontogatja különleges szirmait a Hortobágyon

Virágzásnak indult az erdélyi útifű, amely nem csak megjelenése miatt különleges, hanem azért is, mert állományának nagy része hazánkban található.

Legnagyobb példányszámban Magyarországon

Hazánk egyik legfontosabb növénytani értékének számít a magyar határainkon kívül csak kevés helyen előforduló, szűk elterjedésű erdélyi útifű (Plantago schwarzenbergiana). Bár megjelenése a Bihari-sík területén nem ritka, tömegesen csupán kevés helyen, például

a Derecske melletti szikeseken fordul elő.

Innen ismerheted fel az erdélyi útifűt

A védett virág könnyen felismerhető. Alacsony, csupán tíz-húsz centiméterre nő meg, levelei hosszúkás, lándzsás formájúak, erezetük párhuzamos.

Legfőbb jellegzetességük maguk a hófehér virágaik, melyek vékonyak és hengeresek.

Májustól nyár közepéig virít ez a védett növényfaj, melynek természetvédelmi értéke tízezer forint.

A Hortobágyi Nemzeti Park szerint, mivel álllományának nagy része hazánkban található, a faj védelme, termőhelyeinek megőrzése közös felelősségünk és feladatunk.

Tavasz óta sorra bontják szirmaikat a szebbnél szebb virágaink, látványukkal pedig nem lehet betelni. Érdemes felkeresni az ország legszebb mákvirág mezejét, de erősen ajánlott ellátogatni hazánk legpazarabb rózsakertjébe is. A Hortobágyon pedig járjunk nyitott szemmel, hiszen az erdélyi útifű mellett koreai loncban és mocsári békaliliomban is gyönyörködhetünk.

Lelépő, fotó: Simay Gábor, Hortobágyi Nemzeti Park Természetvédelmi Őrszolgálat és Dr. Gusztáv Jakab Nature Photography

Kapcsolódó