Lelépő
Image default

Egészen hihetetlen, mit találtak a szakértők a Budavári Palota felújítása közben

Folytatódik a Budavári Palota eredeti formájának helyreállítása, ehhez a Hunyadi udvaron munkaterületet alakítottak ki. Bár az udvaron továbbra is zavartalanul át lehet járni, az északi részt elkeríttették, mert az épület falához speciális emelőszerkezetet telepítenek az építési törmelékek eltávolítására.

A Nemzeti Hauszmann Program nagyszabású projektjében résztvevő szakértők a közelmúltban bukkantak rá

a hauszmanni palota eredeti homlokzati vakolatának egy darabjára.

Ez hihetetlenül értékes, hiszen a Budavári Palota hiteles helyreállításának szempontjából nélkülözhetetlen információkkal szolgálhat. A Nemzeti Hauszmann Program közösségi oldalán megosztott tájékoztatás szerint a belső térszerkezet gipszkarton falazatának eltávolítása során

a kommunisták pusztítására utaló, a munkásmozgalmi múzeum idejéből származó jelképeket is találtak.

Mint ismert, a Budavári Palota 1960-as évekbeli átalakítása idején

a hauszmanni külső és belső díszítőelemeit drasztikusan eltávolították,

valamint jelentősen megváltoztatták az épület tömegét is. Az északi épületszárnyat nyugati irányba három ablaktengelynyivel bővítették. Megszüntették a Szent György téri főbejáratot és a munkásmozgalmi múzeum számára új bejáratot nyitottak a Hunyadi udvar oldalán.

A Nemzeti Hauszmann Program egyik fő célkitűzése, hogy a palota épületegyüttese ismét azt az arcát mutassa, amelyet fénykorában, a századforduló idején csodálhattak meg a fővárosiak és az ide látogatók.

Ahogyan arra korábban a Lelépő is felhívta a figyelmet, a szakértők a rekonstrukciós munkák során a lakosság segítségét is kéri. A Várkapitányság a Nemzeti Hauszmann Program Facebook oldalán felhívást tett közzé, ahol várnak minden olyan archív fotót, amely a Budavári Palotanegyedben készült.

Nem ez az első alkalom, hogy különleges leletre bukkannak a Budavári Palotanegyedben. Ebben a cikkünkben arról lehet olvasni, hogy az egykori Honvéd Főparancsnokság helyreállítása során a régészeti feltárás számos értékes leletet hozott napvilágra. Itt pedig arról írunk, hogy egy négyszáz éves mancsnyomot találtak és azt is tudják, milyen kutyától származhat.

Lelépő, fotók: Nemzeti Hauszmann Program hivatalos Facebook oldala

Kapcsolódó