Lelépő
Image default

Négyszáz éves mancsnyomra bukkantak a régészek a budavári palotanegyedben

Egy közel négyszáz éves lelettel gazdagadott a Hauszmann-sztori kiállítás a Budavári Palotában, még az is tudják, milyen kutyához tartozik a mancsnyom.

A Nemzeti Hauszmann Program keretében újjászülető épületek területén régészeti feltárásokat végztek, hogy az építkezéseket megelőzően az eltelt évszázadok rejtett emlékanyagai is feltáruljanak. A legérdekesebb leleteket időről-időre a Hauszmann-sztori kiállításon mutatják be a nagyközönség számára.

A tárlat most is egy különleges régészeti leletet gazdagodott.

Szakemberek a palotanegyedben található Táncsics Mihály utcai egykori kaszárnyaépületben egy vályogtéglát tártak fel, amely

évszázadokra megörökítette egy kutya mancsának nyomát.

Közel négyszáz évvel ezelőtt egy árnyékos helyen a nedves agyagból, iszapból és homokból faformába vetett téglákat szárítottak. Mindeközben egy arra járó kutya beleléphetett a vályogba, majd a hirtelen síkossá vált felületbe mélyítette a körmeit. Így jött létre a ma is látványos mancsnyom.

Az etológusok szerint a négylábú mancsának mérete

egy közepes termetű, keverék fajtájú állatra utal.

Ezt abból gondolják, hogy ebben az időszakban fajtiszta kutyák az előkelők környezetében éltek, és nem kóboroltak a téglavetők udvarában. Úgy tudni, a hasonló nyomok nem ritkák a hazai leletanyagokban, de ilyen jó minőségben megmaradt állati lábnyomat ritkaságnak számít.

Nem ez az első alkalom, hogy különleges kincsre bukkannak. Ebben a cikkünkben arról írunk, milyen elképesztő kincsek kerültek elő a Budavári Palotanegyed kiszáradt kútjaiból, pincéiből. De nem csak emiatt a tárlat miatt érdemes felkeresnünk a palotanegyedet. Az újjászületett Lovarda ingyenesen látogatható, a csodálatos Szent István terem pedig a TIME magazin világranglistájára is felkerült.

Lelépő, forrás és fotó: Nemzeti Hauszmann Program Facebook oldala

Kapcsolódó