Lelépő
Image default

Ezt a varázslatos apátságot keresd meg, ha a magyar történelemben tennél különleges időutazást

Bélapátfalva, a Bükk-hegység lábánál elhelyezkedő falu hazánk egyik jelentős történelmi és vallási központja. Itt található a Bélapátfalvi Ciszterci Apátság, amely nemcsak vallási szempontból fontos, hanem kulturális és turisztikai értelemben is kiemelkedő helyszín Magyarországon.

A Bélapátfalvi Apátság története a 13. századra nyúlik vissza – ekkor alapította II. Kilit egri püspök. A ciszterci szerzetesek itt építették fel otthonukat, és hosszú évszázadokon keresztül jelentős szerepet játszottak a vallás és a kultúra területén. Az apátság épületegyüttese magában foglalja

a templomot, az apátsági épületeket és a kolostort,

amelyek a középkori román és gótikus stílusjegyek keveredését tükrözik.

13. századi remekmű hirdeti Isten dicsőségét

Az épületek gazdag részletei és díszítései lenyűgözőek. A templom magas boltozata, faragott kőkapui és gótikus ablakai kiemelkedő művészeti alkotások. Az apátsági épületekben múzeum található, ahol értékes könyvek, kéziratok és művészeti tárgyak tekinthetők meg.

A gyönyörű kolostorkert pedig csendes és nyugodt hely a pihenésre és a meditációra.

A kolostor látogatása lehetőséget nyújt a látogatóknak, hogy megismerjék a magyar történelem és vallás egyik jelentős színterét. Az ide látogatók részt vehetnek vezetett túrákon, ahol a szakértő idegenvezetők bemutatják az épület történetét és a hozzá kapcsolódó érdekességeket. Emellett lehetőségük van

felfedezni a környező természeti szépségeket és túrázni a Bükk-hegységben.

Ahol a történelem és vallás összeér

Az apátság csendes és nyugodt környezete ideális hely a lelki feltöltődésre és a megpihenésre.

A látogatók átélhetik a középkor varázsát, és elmerülhetnek a múlt történetében és hangulatában. Az építészeti szépsége, a gazdag kulturális örökség és a természeti környezet együttesen teszik az apátságot vonzó célponttá azok számára, akik szeretnék felfedezni Magyarország történelmét és vallási hagyományait.

Ez az apátság egy olyan hely, ahol a múlt és a jelen találkozik,

és ahol a látogatók egyedülálló élményeket élhetnek át. A Bélapátfalvi Ciszterci Apátság méltán büszkélkedhet helyével a magyar történelem és kultúra térképén.

Az apátság mellett számos más érdekesség is várja a látogatókat. Érdemes felkeresni a Bél-kő szikláit, amelyek lenyűgöző kilátást nyújtanak a környező tájra. A Lakvölgyi-tó is a közelben várja a turistákat, semmiképp sem szabad kihagyni. A közeli Bükki Nemzeti Park kiváló lehetőséget kínál a természetjárásra és túrázásra. A Szent Anna-tó és a Bánkúti-sziklák is közel vannak, amelyek további természeti csodákat rejtenek.

Lelépő, fotók: Bélapátfalvi apátság és DroneAir

Kapcsolódó