Lelépő
Image default

Elképesztő programokkal vár a Múzeumok Éjszakáján a Városliget

Június 24-én, szombaton rendezik meg a Múzeumok Éjszakáját, amelynek bár kiemelt helyszíne idén Veszprém, a „Királynék városa” lesz, a Városligetben is számos izgalmas program várja az érdeklődőket.

A tavalyihoz hasonlóan ebben az évben is több száz helyszínen több ezer programmal készülnek a múzeumok és kiállítóterek. Koncertekkel, tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel, családi programokkal, valamint számos meglepetéssel várják a résztvevőket. Nem lesz ez másként a Városligetben sem, ahol Szent Iván éjjelén nem maradhat el a színház, a táncos és varázslat sem.

Néprajzi Múzeum

Motívumokkal játszhatunk, motívumokról tanulhatunk, motívumokat alkothatunk, motívumokból inspirálódhatunk a Néprajzi Múzeumban az idei Múzeumok Éjszakáján. Emellett lesz gyerekeknek, családoknak szóló programok, kézműveskedés, tánc, zenei produkciók, színház, tárlatvezetés. Fellép a Momentán Társulat és a Khamoro Budapest Band, de bejárhatjuk az épületet Ferencz Marcel tervező építész vezetésével is.

A részletes program itt található.

Szépművészeti Múzeum

A Szépművészeti Múzeum sokszínű állandó és különleges időszaki kiállításai megannyi élményt kínálnak az idei Múzeumok Éjszakáján: a több évezredet felölelő tárlatok és lenyűgöző csarnokaink mellett most három időszaki kiállítás is megtekinthető a múzeumban.

A nagyszabású, közel félszáz művet bemutató Csontváry 170 tárlat és a Reigl Judit Haláltánc kamarakiállítás a két művész születésének évfordulóját ünnepli, míg a Grafikai kiállítótér egy izgalmas, ötszáz éven átívelő időszaki kiállítással, a Baselitz X Schiavone – Egymást metsző korok című tárlattal nyitja meg kapuit az évekig tartó felújítást követően. Az éjszaka folyamán művészeti előadások és filmek, digitális tárlatvezetések várják a látogatókat.

Részletek itt.

Műcsarnok

A Műcsarnok melletti Promenádon indul a Múzeumok Éjszakája. Itt kicsik és nagyok kézműves foglalkozáson lehetnek alkotó részesei a népművészeti formakincs újjászületésének. Mindeközben népzene szól, táncra is perdülhetünk. Bent a Műcsarnokban

izgalmas előadások, tárlatvezetés, táncház, múzeumpedagógiai foglalkozások, játékkészítés várja az érdeklődőket.

Egy igazán különleges, kooperációs feladatban is részt vehetünk. „A közös ló szétosztása” című művészetpedagógiai foglalkozás gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt lehetőséget ad arra, hogy felfedezzék és megismerjék a Súlypontok című kiállítás szobrait. Az esemény során a résztvevők a közös ló öntőformáit részekre bontva elkészíthetik a saját öntőformájukat. Minden egyes rész formája és mérete más és más, ezáltal a részformák újbóli összeállítása izgalmas játékot nyújt. A résztvevők egymással együttműködve megtalálhatják az összeillő részeket és megalkothatják egy közös ló formáját.

Részletek itt.

Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár

Az idei Múzeumok Éjszakájának keretében a múzeum izgalmas programokkal és lenyűgöző kiállításokkal várja látogatóit. A múzeumban toronytúrával, a magyar díszítőművészetet bemutató tematikus tárlatvezetéssel, előadásokkal, zenével, kreatív foglalkozásokkal készülnek, sőt a Csonttár is feltárja titkait. Ez azonban még mindig nem minden.

A Látogatók számára az indiai kulturális hagyományok is megelevenednek a helyszínen. Felcsendül az autentikus indiai zene, színes ruhák forgatagában elevenednek meg az ősi táncmozdulatok, de megismerkedhetünk a fenntartható divattal is.

További információk itt.

Magyar Zene Háza

A tavalyi évhez hasonlóan a Magyar Zene Háza idén is részese a Múzeumok éjszakája június 24-i programjának. A Ház kiállításai éjszakába nyúlóan látogathatók, de ezek mellett az érvényes karszalaggal nálunk három (sőt, négy) koncert is megtekinthető, élvezhető, ezek ráadásul igen különleges élő fellépések lesznek.

A Rubik Ernő Zoltán és Ajtai Péter kezdeményezésére, a JazzaJ alkotói-közösségi hálózatából kinőtt Budapest Improvisers Orchestra (BIO) kétszer is körbezenéli a Zene Házát, a parkba invitálnak hangzó sétára, hogy a legváratlanabb helyeken lehessünk helyszínspecifikus improvizációik fültanúi. A 2014-ben alakult Várallyay Petra Trio által játszott progresszív jazz egyedülálló fúzió a kortárs jazz színterén, melyben éppúgy megjelennek rockzenei, metal és folk stílusjegyek, mint a szabad improvizáció vagy a 20. század komolyzenéjének hatása.

A Borbély Műhely Quartetre jellemző etnojazzes hangzás némileg háttérbe szorult a legújabb, díjnyertes lemeznél, amely még inkább a szabadság felé mozdul, az anyag címe is a hallgatás-befogadás ideális helyzetére utal: ez a zene elmélyülést igényel, az éjszaka csodái rejtőzködnek benne.

Részletes program itt.

Lelépő

Kapcsolódó