Lelépő
Image default

Méltatlanul elfeledett magyar vár, ami a török pusztítás ellenére is büszkén lobogtatja a magyar zászlót

Veszprém közelében, Bánd település határában, a Séd patak mellett áll egy kis domb, tetején egy parányi, középkori vár romjaival. Az Esseg várat egykoron a törökök dúlták fel, az Ambient Lights fotóin azonban jól látható, hogy egyetlen megmaradt tornya ma is büszkén lobogtatja a magyar zászlót.

A szabálytalan alaprajzú, belsőtornyos, mintegy 60×70 m nagyságú vár első körfalai, a várudvart övező, a védőfalhoz támaszkodó fából készült lakó- és egyéb épületek a XIII. században épülhettek, melyeket feltehetően a XIV. században építettek át kőből. A kis vár falai között egykor lakóépületek és más helyiségek, sőt lovagterem, kápolna és ciszterna is volt.

A középkorban Esseg vára gyakran váltott tulajdonost, háborúskodások, csatározások övezik történetét, végül Kinizsi Pál közbenjárásával szerzi vissza a várat az Essegvári család. Nem élvezhették azonban sokáig, ugyanis jöttek a törökök, és Veszprém elfoglalása után, 1552-ben Esseg vára is használhatatlan lett.

A romok kutatása 1993-óta zajlik, elsőként léptékes vázrajz, majd topográfiai térkép készült róla, 1997-ben pedig a veszprémi Laczkó Dezső múzeum munkatársai kutató árkot nyitottak. A műemléki megóvo munkálatok keretében 2003-ban a délkeleti torony bejárata körüli statikai alátámasztó falazást végeztek és visszapótolták a fal héjazatát, melyet 2004-ben fejeztek be. Egy évvel később kezdődött meg az előzetes régészeti feltárás, majd sor került a toronybelső, a lőrések konzerválásra és részleges pótlására is.

2013-ban harmincegy ládányi leletet gyűjtöttek tizenkét nap alatt a Laczkó Dezső Múzeum munkatársai az önkéntesek segítségével, ezek között nagyszámban voltak cserép és csonttöredékek, de felleltek néhány üvegtöredéket, illetve fémtárgyat is.

A vár mellett kálvária áll és egy kettőskereszt, a dombról lefelé haladva látványos fa játszótér várja a gyermekeket. 

A török pusztítás ma is látható eredményeiről több alkalommal is írtunk. Itt arról számolunk be, milyen bámulatos lett a legendás törökverő megújult vára, itt pedig azt a csodás nyolcszáz éves magyar templomot mutatjuk be, amelyet még a törökök sem tudtak elpusztítani. Magyarország mesebeli várai pedig élvezetes tavaszi kirándulásokra csábítanak. Ebben a cikkünkben ötöt ajánlunk. 

Lelépő.hu, fotók: Ambient Lights

Kapcsolódó