Lelépő
Image default

Zarándokvonat indul Rákóczi szülőházához

A 2022-ben hagyományteremtő céllal megrendezett esemény után 2023. március 26-án, vasárnap másodszor is Borsiba indul a Rákóczi-zarándokvonat.
 
II. Rákóczi Ferenc 1676. március 27-én született Borsiban. A fejedelem teljesen felújított szülőházában gazdag programmal várják a zarándokokat és az érdeklődőket. A vonatra több helyszínen, így
 
Budapest mellett Vámosgyörkön, Füzesabonyban, Miskolcon, Szerencsen és Sátoraljaújhelyen is fel lehet szállni. 
 
A tervek szerint a zarándokvonat 11:30 körül érkezi majd meg Borsiba, ahol az utasokat utasokat fúvós zenekar köszönti, majd ebéd várja a helyi művelődési házban. Koradélután kezdődik a katonazenekar és hagyományőrző lovasok által vezetett felvonulás egyenesen Rákóczi szülőházához, ahol ünnepi műsorra kerül sor. 
 
A megemlékezést ezúttal a Rákóczi-induló különböző átiratainak bemutatására építik.
 
Elhangzik a közismert és népszerű induló tárogatón, előadja a Virtus dudazenekar, megismerhetők a Bürkös együttes előadásában a népzenei változatokat is. A komolyzenei átiratok között a vonósnégyes, rézfúvós kvintett szerepel, hallhatják majd a résztvevők Liszt Ferenc virtuóz zongoradarabját, illetve a Szent Efrém kórus invenciózus, különleges feldolgozását is. Végül a fúvószenekari változat következik, amely után az ünnepségen közreműködő mintegy százötven gyermeknéptáncosok, kezükben lévő zászlókkal, szalagokkal beborítják az emléktáblát és környékét.
 
 
A zarándokvonat 17 órakor indul majd vissza Borsiból Budapestre. A részletes információk IDE kattintva érhetők el.
 
lelépő.hu

Kapcsolódó