Lelépő
Image default

Így néz ki most a visegrádi szellemhotel, ami lassan két évtizede vár a befejezésére

2007-ben kezdték el építeni egy régi bányagödörben a Hilton Visegrádot. A beruházás jól indult, egy ideig minen látszólag szépen haladt a maga medrében. Aztán az építkezés leállt, az épület pedig pusztulásáa közben is reménykedve várja sorsa jobbra fordulását. Az Ambient Lights készített friss drónfotókat a szellemhotelről.

2007-ben nagy vágyakkal és nagy lendülettel indult meg az építkezés Visegrádon, a Szent Kozma és Damján Rehabilitációs Szakkórház szomszédságában.

Hét és fél milliárd forintból akartak egy elképesztő, öt plusz egy csillagos luxusszállodát építeni kétszázharminc szobával, két étteremmel, a Dunakanyarra nyíló panorámával rendelkező uszodával és rendezvénytermekkel. Már az üzemeltető is megvolt, a Hilton, aminek a neve egyet jelent a csúcskategóriával.

Két évvel később azonban minden megváltozott.

Jött a pénzügyi világválság, a beruházást pedig felfüggesztették. A Hilton köszönte szépen, de többet nem kért a projektből, a beruházó céget pedig később felszámolták. 2009 óta áll félkész állapotában a szálloda.

2018-ban felcsillant a remény a szellemhotel újjászületésére.

A Hotel VSGRD, mint beruházó vállalta, hogy befejezi a luxusszálloda építését, helyreállítják a zöldterületet, a mélygarázs tetejére pedig egy közparkot hoznak létre. Úgy tudni, a munkálatok folytatása a MINERVA feladata lett volna, de felmerült egy dán építész, Johannes Torpe neve is.

Elképzelés vs…
… valóság

Torpe 2020-ban elképesztő látványterveket is készített,

amelyen a szálloda méltó pompájában fogadja a látogatókat. Egy fantasztikus medence is körvonalazódott, tetőtéri napozóval, monumentális wellness-részleggel és a környező tájra néző éttermekkel. Aztán jött a koronavírus, a világ bezárt és a visegrádi álmok is úgy tűnik, szertefoszlottak. Reméljük, nem véglegesen.

Nem ez az egyetlen hely Visegrádon, ami méltó jövőről álmodik. A pusztuló Lepencefürdő esetében szintén él a remény, hogy egy modern, minden igényt kielégítő turistamágnesként szülessen újjá.

Ilyen most és így születik újjá a legendás Lepencefürdő

Az országban számos elhagyatott, ikonikus épület áll, melyek jobb sorsra érdemesek. A szellemvárosként létező helyekben közös, hogy valaha nyüzsgő élet volt a falai között, most azonban a csend és a pusztulás az úr. Ebben a cikkünkben öt ilyen helyet mutatunk be.

Lelépő, Fotók: Ambient Lights

Kapcsolódó