Lelépő
Image default

Öt elhagyatott hely Magyarországon, amiért vérzik a szív

Az országban számos elhagyatott, ikonikus épület áll, melyek jobb sorsra érdemesek. A szellemvárosként létező helyekben közös, hogy valaha nyüzsgő élet volt a falai között, most azonban a csend és a pusztulás az úr.

Tungsram strand

A Tungsram strand a budapesti Külső-Váci út mentén, a Megyeri csárda szomszédságában nyitott meg 1938-ban, ahol versenymedence, vendégmedence és gyermekmedence is működött. Az egyszerű, de mégis rendkívül közkedvelt strandon nyaranta egyszerre akár tízezren is élvezhették a hűsítő vizet. Ma a természet veszi vissza felette az uralmat.

Így veszi vissza az uralmat a természet Budapest egykori ikonikus strandja felett

Hajmáskéri Tüzérlaktanya

A Balatontól csupán alig tizenöt kilométerre, Hajmáskéren található a valaha volt legnagyobb tüzérségi laktanya, mely gyakorlatilag a rendszerváltozás utáni orosz kivonulás óta elhagyatottan áll. Az Osztrák-Magyar Monarchia katonavárosa volt a még ma is fantasztikus látványt nyújtó, ám erőteljesen pusztuló hajmáskéri komplexum, amelynek szimbóluma a Tüzérlaktanya és annak filmbe illő tornya. 

Valaha mesebeli kastélyra hasonlított, így néz ki most a hajmáskéri tüzérlaktanya

István-akna

A Pécstől északra található István-akna a mecseki bányászat egyik kulcsfontosságú helye volt. Fénykorában annyira innovatívnak számított, hogy valaha Európa legmodernebbül berendezett bányái közé sorolták. Ma azonban más a helyzet. Az egykori nyüzsgő, élettel és zajokkal teli terület kihalt, egy teremtett lélek sem jár arra. Asperján Martin urbexes szerint azonban ha átszellemülünk, még ma is hallani a bányászok énekét.

Mintha egy háború söpört volna végig az ország egykor legmodernebb bányáján

Zichy-kastély

A soponyai Zichy-kastélyban 1998-ig gyermekotthon működött, az intézmény bezárása óta üresen áll, nem látogatható. A barokk stílusú kastély 1751 és 1757 között építette Zichy János, ám végső formáját több szakaszban nyerte el. A 19. század elején Pollack Mihály vezetésével egy csodálatos, negyvenhét hektáros angolparkot is létesítettek, amelynek igazi ékszere a mesterségesen kialakított Hattyús-tó volt.

Így néz ki bezárása után 25 évvel az ország egyik legnagyobb gyermekvárosa

Lepencefürdő

A Dunakanyar ikonikus strandja ma katasztrofális állapotban van, remélhetőleg azonban hamarosan újjászületik. A tervek szerint a Samsara park nyolcmilliárd forint értékű beruházásának keretében harminc japán hangulatvilágú luxusvillát épít és felújítja a kaszkádos medencerendszert is a tulajdonos Dreamland Holding.

Ilyen most és így születik újjá a legendás Lepencefürdő

Lelépő.hu

 

Kapcsolódó