Lelépő
Image default

Öt hely, ahol mesés levendulaszüret vár

Ha nyár, akkor levendula. Körbenéztünk az országban, merre érdemes elindulni, ha néhány csokor illatos virágot gyűjtenénk be, fantasztikus képeket lőnénk, vagy remek kísérőprogramokon vennénk részt.

Kőröshegy

A nyáriszünet kezdetével párhuzamosan hivatalosan is elkezdődött a levendulaszüret Kőröshegyen, ami egészen augusztus végéig tart. A levendulás minden nap kilenc és délután öt óra között várja a virágok szerelmeseit.

Ráadásul július 15-én a virágszüretet fergeteges jazz-koncerttel is összekötik.

A színpadon elismert zenészek váltják majd egymást, a forró nyári levegőt levendulaillat fogja körüllengeni, mi pedig mindeközben bort kortyolgatva tekinthetünk a mesés naplementére. Istenien hangzik, ugye?

Részletek itt.

Kevélyhegy

Június 16-án kezdődik a levendulaszüret Kevélyhegyen, ahol

a virágmező minden nap reggel kilenc és este nyolc óra között várja a vendégeket.

A levendula csak az itt vásárolt papírtáskába szedhető, ollóval, metszőollóval, megfelelő vágóeszközzel arathatók, minimum húsz-huszonöt centiméteres szárral szedhetők. Kutyusok pórázon a levendulamező fő útvonalain körbevezethetők, a virágok közé azonban csak az arra kijelölt területre vihetők be.

További információk itt.

Borsfa

Július 2-án nyit a Borsfai Levendula Farm, ahová rendhagyó szüretre várnak. A kapunyitást követően kézműves foglalkozáson is résztvehetünk. Ennek keretében

készíthetünk levendulacsokrot, buzogányt, nemezből fülbevalót és nyakláncot is.

A gyermekeket arcfestő várja és itt hirdetik ki a „Levendulás Élményeim!” rajzpályázat győzteseit is. Délután élőzene, körtánc, népi ének gazdagítja a programot. A nap folyamán kistermelői gyógynövényes szörpök és levendulás kézműves termékek helyben vásárlására is lehetőség lesz.

Részletek itt.

Monor

A Budapesttől harmincöt kilométerre található Monoron, az ezer pince városában tihanyi francia levendulabokrokról szüretelhetünk étkezési és gyógylevendulát. A szüreten túl végigjárhatjuk a tanösvényt, eldugott ládát kereshetünk a Strázsahegyen, megismerhetjük a levendulaolaj és levendulavíz jótékony hatásait is.

A szüretre négylábú kedvenceinket is magunkkal vihetjük,

hogy ha beszereztük éves virágadagunkat, megpihenhessünk vele egy pokrócon a fák alatt.

További információk itt.

Szőreg

Június 23-tól három napon át minden a virágokról szól Szőregen, az ország rózsafellegvárában, ahol huszonharmadik alkalommal szervezik meg a Rózsaünnepet.

A leglátványosabb programok egyike a Rózsaünnepi felvonulás június 24-én este.

Ezen mintegy hatvan, rózsákkal feldíszített lovaskocsi, fiáker, gépkocsi, veterán autó, traktor és más jármű, kisebb-nagyobb csoport vesz részt. A díszítéshez és a menteket kísérő rózsaszirom-esőhöz a szőregi és környékbeli rózsatermesztők több százezer virágot biztosítottak. Este a felvonulást követően itt adják át az év dísznövénykertésze elismerést, valamint a Szőregért Érmet.

A HÉTVÉGÉN AZ ELMÚLT ÉVEKBEN NÉPSZERŰVÉ VÁLT LEVENDULASZÜRET IS VÁRJA A VENDÉGEKET.

Három napig minden a virágokról szól majd az ország rózsafellegvárában

Lelépő, fotók: hivatalos Facebook oldalak

Kapcsolódó