Lelépő
Image default

Ötödször is Guinness-rekorder a különleges magyar várpark

A világon egyedül csak itt van olyan várpark, ahol negyvenkilenc régi építmény áll, a kornak megfelelő építőanyagokból – kőből és fából – elkészítve.

A Velencei-tó partján található hangulatos település híressége, a Dinnyési Várpark újabb Guinness-rekordot ért el. A különleges Várpark ötödször érdemelte ki az oklevelet, amelyet az újabb fejlesztésért ítéltek oda – adta hírül a Szeretlek Magyarország. A díj azt igazolja, hogy a világon egyedülálló hely a Dinnyési Várpark. Sehol máshol nem található olyan vármakett-park, ahol

ennyi régi építmény áll, a kornak megfelelő építőanyagokból – kőből és fából – elkészítve.

Azoknak is érdemes ellátogatniuk Dinnyésre, akik már jártak a várparkban, hiszen több újdonság is várja a látogatókat. Elkészülta a járzsberényi palánkvár, Fehéregyháza vára és a szentkirályi palánkvár is.

A Jászberényi vár Alekszi Zoltán elmondása szerint több szempontból is különleges. Mátyás Király uralkodásának idejét és a török kort idézi meg, hiszen a benne található ferences templomot 1472-ben szentelték fel. Emellett érdekessége még az is, hogy ez az első építmény a várparkban, amelyet vegyes anyagokból épített meg. A templom és a kolostor kőből vannak, míg a palánk fából készült.

A PARK FŐ CÉL KITŰZÉSE, HOGY MEGELEVENÍTSE, ÉS MEGMENTSE A RÉGI KOR EMLÉKEIT, AMELYEK MÁRA MÁR ROMOSAK, VAGY ELFELEDETTEK.

Ahogyan arról a Lelépő korábban már beszámolt, jelenleg negyvenkilenc vár található a parkban, de tulajdonos, Alekszi Zoltán mindig új célokat tűz ki maga elé, elképzelése hogy a jövőben hetvenre gyarapítja a várak számát. Tervei között szerepel az Árpád-korból egy fa rotundát, illetve a székesfehérvári István-kori bazilikát megépíteni.

A várlátogatáson kívül meg lehet tekinteni a park területén belül található skanzent, és különféle háztáji állatokat is, illetve a büfének köszönhetően étkezni is tudnak az odaérkezők.

Ha már Dinnyésen járunk, érdemes elmerülni a közelben található Dinnyési-fertő csodálatos élővilágában. Erről ebben a cikkünkben mutatunk látványos videót.

Lelépő, fotók: Várpark

Kapcsolódó