Lelépő
Image default

Ez történik húsvét közeledtével, ha a hentes fia csúcskategóriás étterem séfje lesz

Különleges húsvéti meglepetéssel készül az ország legmagasabb pontján frissen megnyílt Virtu étterem séfje, Lendvai Levente. Édesapja hentesüzletéből származó, családi recept alapján füstölt és főtt sonkát kínál vendégeinek az ünnepi időszakra más ínyencségek mellett, a hagyomány jegyében.

Nincs karácsony Kevin nélkül, nincsen húsvét sonka nélkül

A húsvét évszázadok óta egyike azoknak az ünnepeknek, melyek alkalmával a családok, barátok összegyűlnek, hogy megünnepeljék a tavasz és az újjászületés időszakát.  A sonka az ünnepi asztal egyik központi eleme, melyet a család és barátok együtt élvezhetnek és melynek fogyasztása olyan hagyomány, melyet évszázadok óta ápolunk.

Lendvai Levente, a Virtu étterem séfje pontosan tudja, hogy milyen a jó húsvéti sonka.

De nem csak a sonka, hanem bármilyen más húsalapú étel. Édesapjának a mai napig hentesüzletei vannak, így gyermekkorát is a húsok bűvöletében töltötte. Sőt, a szakmájához is ezek a tapasztalatok mutatták meg az utat.

Hentesüzletből az ország legmagasabb pontján lévő étteremig

„Édesapám sok helyre szállított húst, én meg mentem vele. Apukám minden évben négy vagy öt disznót vágott, amit fülétől a farkáig feldolgoztunk. Nálunk sosem került dobozos, vákuumcsomagolt hús az asztalra.  A nyári szünetek nagy részét is a hentesüzletben töltöttük, segítettünk zacskózni, ha kellett.”  – emlékszik vissza fiatalkori nyaraira Lendvai Levente.

„Keresztapám és édesanyám anyukája vonalán vidéken a mai napig a kertben százötven nyúl, körülbelül száz csirke, kacsa, galamb, néha kecske és disznó is szokott lenni. Mindez nagyban tágította a látókörömet gyerekként, sőt, a mai napig is azt teszi. Nálunk a húsvéti időszak otthon az, amikor frissen a füstről lejön a sonka, és azt felszeleteljük, és még nyersen meg tudjuk enni.”  – tette hozzá.

Ilyen egy húsvéti kosár, ha a hentes fia állítja össze

A MOL-Campus 28. emeletén megnyílt étterem fiatal séfje nem csak a sonkakészítésben támaszkodik az ősök hagyományaira, hanem minden másban is. A Covid-időszaka alatt kezdett el idős emberekkel beszélgetni és recepteket gyűjteni tőlük. Az volt a célja, hogy

egy adott élményt, gondolatot, ételt egy szikrában vissza tudjon adni, miközben modern konyhatechnológiát használ.

Az általa megálmodott, ízvilágában családi örökséget hordozó húsvéti kosár most bárki számára megrendelhető az ünnepi időszakban. A különleges sonka mellett almás-tormát, kacsa rillettet, és csokoládét is tartalmaz, melyet borral vagy pezsgővel lehet kiegészíteni. A megrendelt kosarakat március 29-30-án lehet személyesen átvenni az étteremben.

Lelépő, fotók: Virtu

Kapcsolódó